Bosna i Hercegovina     | 30.04.2020. 15:47 |

Tegeltija: Utvrđen tekst sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici utvrdilo tekst sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke, vrijednog oko 66 miliona KM, vezanog za projekat podrške u pokrivanju troškova zdravstvenog sektora, uzrokovanih aktuelnom pandemijom koronavirusa.

To je na pres-konferenciji nakon sjednice izjavio predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i također naveo da je utvrđen Nacrt odluke o ratifikaciji sporazuma s Evropskom unijom o zajedničkoj nabavci lijekova.

Utrvrđena je također i odluka čija je suština da poljoprivrednici koji imaju imanja u pograničnim područjima BiH i susjednih zemalja mogu prelaziti s obje strane granica radi proljećnih poljoprivrednih radova u aktuelnoj punoj sezoni sjetve, a da pritom ne moraju biti zadržavani u karantinima.

Vijeće ministara je, po Tegeltijinim riječima, danas utvrdilo i prijedlog odluke o raspodjeli  535.000 KM  međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, uplaćenih na podračun Jedinstvenog računa Trezora.  Od navadenog iznosa, Federaciji BiH pripada 329.000 KM, Republici Srpskoj 200.000, a Distriktu Brčko 5.000 KM.

Također je utvrđen prijedlog odluke o raspodjeli međunarodne pomoći u opremi i drugim sredstvima za zaštitu i spašavanje, a omjer je isti kao i kod raspodjele novca od Međunarodnog monetarnog fonda, kazao je Tegeltija.

Definirana je procedura za prijem donacije lijekova u BiH. To se odnosi na određene lijekove za koje se smatra da pomažu u liječenju oboljelima od COVID-19, od kojih će prva donacija stići u Bosnu i Hercegovinu iz Japana.

Prijedlog odluke o imenovanju troje članova Komisije za deminiranje Bosne i Hercegovine je također utvrđen na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je naveo da nije, međutim, bilo saglasnosti za odluku o uspostavi grupe za socio-ekonomski odgovor na posljedice pandemije COVID-a 19. Iako je jučer, kako je naveo, bilo saglasnosti za sastav ove radne grupe, danas je protiv odluke glasao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić obrazloživši da, poprirodi njegovog posla, ne treba da bude član tog tijela. I ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković glasala je protiv, ali bez obrazloženja.    

Tegeltija kaže da je posebno razočaran što danas nije usvojena ni odluka o raspodjeli 474.000 KM koja su kao pomoć u borbi s aktuelnom krizom prikupljena od  domaćih donatora, pravnih i fizičkih osoba. Za odluku nije bilo saglasnosti od bošnjačkih ministara, kazao je, te naveo da će pozvati donatore da zatraže povrat ovog novca i raspodjelu izvrše oni ako do iduće sjednice Vijeća ministara ne bude donesena potrebna odluka.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da je 31. maj krajnji rok za dostavljenje Predsjedništvu BiH novog prijedloga budžeta zajedničkih institucija BiH, prilagođenog krizi uslovljenoj pandemijom koronavirusa. On se nada da će i prije tog roka bit pripremljen novi, odgovarajući prijedlog.

Kad je riječ o izborima u Bosni i Hercegovini, Tegeltijino je mišljenje da će na državnom nivou biti osiguran potrebni novac za njihovo održavanje i da tu nema nikakvih ograničenja.

Smatra i da neće biti blokiran proces raspodjele  novca Međunarodnog monetarnog fonda, o čemu se, kako je naveo, trenutno vode nepotrebne političke igre. Novac, koji je trenutno na računu Centralne banke BiH, davno je trebao da bude na računima entitetskih vlada i Brčko Distrikta, gdje također nije trebao dugo da se zadržava već da bude doznačavan za zdravstvene i druge potrebe u saniranju posljedica pandemije, smatra Tegeltija. On je izrazio uvjerenje da će ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ispoštovati njegove obaveze vezane za ovo pitanje.

Uskoro video!

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Tegeltija, Bevanda i Cikotić sastali se s Varhelyijem

Tegeltija uputio telegram saučešća premijeru Zaevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo