Bosna i Hercegovina     | 30.04.2020. 16:58 |

Građanska demokratska stranka BiH čestitala 1. maj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30- parila (FENA) - Predsjednik Građanske demokratske stranke BiH (GDS BiH) Ibrahim Spahić čestitao je svim radnicima praznik rada uz očekivanja da će sindikalne organizacije, savezi i pokreti u BiH i u svijetu u svojim proglasima i u sindikalnoj borbi za poštivanje prava na rad i zaštitu radničkih prava i sloboda i u okolnostima pandemije koronavirusa afirmisati njihove autentične interese.

- Vrijeme u kojem živimo iz temelja mjenja  socijalni dijalog i odnose vlasti, poslodavaca i sindikata. Milioni radnika ostaju bez posla i elemetarnih uslova za život. U BiH imamo na djelu intervenciju države kroz rebalanse budžeta, kao i u drugim zemljama i savezima i unijama. Poslodavci su izašli sa svojim programom i ostalo je otvoreno pitanje kako da se  radnici i radničke porodice, neovisno od toga jesu li u fabrikama, institutima ili na poljoprivrednom dobru, postave u situaciji kada gube posao i elementarne uslove za život. Trebamo jasan plan i način da se osiguraju radnička prava i prava penzionera. Ovdje nije riječ o socijalnoj podršci vlasti i dobročinstvu poslodavaca u korist radnika već o odgovornosti da se shvati da je ključno za održivi i miran razvoj da se poštuje njihov stvarni doprinos društvu - saopćio je Spahić. 

Spahić napominje da je država je primarno servis građana i ništa više i ništa manje i to bi se trebalo i u ovim uslovima reafirmisati u korist radnika i njihovog aktivnog i minulog rada i mjerama socijalne politike nezaposlenih i onih koji su zbog sadašnje krize ostali bez posla. Ističe da je država i veliki poslodavac i svuda se kod nas, kao i u svijetu pojavljuje i kao investitor  po "standardnim" procedurama, posebno u kriznim vremenima i logikom uspostavljenih odnosa sa domačim i međunarodnim bankarskim i drugim finansjijskim institucijama. Također ističe da je država garant ljudskih prava i sloboda i u vrijeme svih kriza, vanrednih stanja i elementarnih nepogoda jer bi trebala biti po definiciji odgorna za pravo i pravdu i socijalnu sigurnost  svakog svog državljanina  i stanovništvo. 

- BiH je kao i svijet  ušlo u duboku krizu i recesiju i nužno je da partneri ekonomskog i socijalnog  dijaloga doprinesu i osiguraju izlazak iz  i održivi razvoj zemlje. Otuda je, prije svega, potrebno da se odrede primarno prema uslovima rada i sudbini radnika i penzionera koji zajedno predstavljaju osnovnu polugu razvoja i opstanka društva jer rezultati njihovog aktivnog i minulog rada održavaju budžete i smisao postojanja državnih servisa za potrebe stanovništva, kao i sudbinu poslodavaca,a ne obratno. Vlast i poslodavci počivaju na radu i doprinosu radnika - stoji u saopćenju. 

Spahić dodaje da kada su ugrožena prava i slobode radnika, ugroženo je i društvo i država i otuda je, više nego ikada, bitno njihovo  suštinsko i odlučno djelovanje. Nažalost, na djelu je sistematsko razbijanje sindikalnog pokreta i preventivno gušenje svake opravdane pobune protiv nepravdi, sindikalne i drugih građanskih inicijativa u našoj zemlji, što sve  dovodi do marginalizacije njihove uloge u društvu.

- Racionalizacija "poslovanja" vlasti nikako ne može da znači smanjenje sredstava npr. za zdravstvo i socijalna prava i obaveze države, ulaganja u nauku i istraživanja, obrazovanje i kulturu i javnost i medije i kreativnu IT industriju jer bi se time narušila sama supstanca zajednice. To se potvrđuje i kroz sadašnju krizu i način na koji se njome upravlja. Dobro upravljanje na lokalnom i državnom nivou se mjeri i po tome kako se i na ovim područjima ponaša  i deluje zakonodavna i izvršna vlast - zaključio je Spahić.   

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost GDS-a

Saopćenje za javnost GDSBiH

Saopćenje za javnost GDSBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'