Svijet     | 30.04.2020. 21:54 |

Zovko: EU mora preuzeti ulogu snažnog i vjerodostojnog igrača na globalnoj sceni

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 30. travnja (FENA) - Odbor Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) održao je danas razmjenu mišljenja s potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom o posebnom izvješću Europske službe za vanjsko djelovanje o procjeni narativa i dezinformacija o pandemiji koronavirusa u svijetu, odnosno o njegovoj ažuriranoj verziji od 24. travnja.

 Prema tvrdnjama nekih medija, izvješće, prvobitno izdano 21. travnja, navodno je izmijenjeno pod vanjskim pritiscima. AFET je odmah po objavi takvih navoda pozvao potpredsjednika Komisije Borrella na saslušanje s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja.

 Zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove Željana Zovko pozdravila je brzu reakciju predsjednika AFET-a Davida McAllistera i organizaciju izvanredne sjednice, kazavši kako Europska unija najviše doprinosi globalnom razvoju i institucijama UN-a te kako je stoga vrlo bitno da u turbulentnom svijetu bude odlučna i preuzme ulogu snažnog i vjerodostojnog igrača na globalnoj sceni.

 "Pozdravljam ideju održavanja izvanrednog sastanka i provođenja parlamentarne kontrole nad institucijama EU-a. Ovaj će nam sastanak pomoći da razjasnimo situaciju sagledavanjem činjenica. Susjedstvo EU-a jako je nestabilno i sve što radimo stalno je pod lupom. Danas smo postavili odličan primjer cijelom svijetu", zaključila je Zovko.

 Rezolucijom Europskog parlamenta od 17. travnja ukazano je na to da upravo dezinformacije o covidu-19 predstavljaju glavni problem zdravstvenog sustava.

 Iz toga razloga Unija treba uspostaviti izvor informacija za Europu, kako bi svojim građanima osigurala pristup točnim i provjerenim informacijama. Zastupnici su Rezolucijom pozvali društvene medije da poduzmu proaktivne mjere na suzbijanju dezinformacija i govora mržnje vezano za koronavirus, navodi u priopćenju Ured zastupnice Zovko.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo