Bosna i Hercegovina     | 03.05.2020. 09:54 |

BH novinari: Odbacujemo čestitke, hoćemo medijske slobode

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Upravni odbor Udruženja BH novinari, povodom Svjetskog dana slobode medija, poziva sve novinare, urednike i druge medijske djelatnike na zajedničko suprotstavljanje otvorenim, ciljanim i učestalim kršenjima novinarskih prava i medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Od maja prošle godine do ovogodišnjeg praznika slobodnog novinarstva, BH novinari su zabilježili 49 fizičkih napada, prijetnji smrću i političkih pritisaka.

- U porastu su mobing na radnom mjestu, otkazi, diskriminacija i drugi oblici ugrožavanja radnih prava u medijima. Posebno zabrinjava sve dublje siromaštvo medijskih radnika, koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plaće, najniže među svim profesijama koje podrazumijevaju visok stupanj znanja i profesionalnog integriteta - navode u saopćenju iz Udruženja BH novinari.

Iz tog udruženja skreću pažnju na nedopustivo veliki broj slučajeva (21) kršenja prava novinara i slobode medija od početka 2020, a naročito u periodu vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa COVID -19. Zbog svoga rada, kritički i istraživački novinari su svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu, pritiscima i uskraćivanju prava na pristup javnim događajima i informacijma.

- Iza većine prijetnji novinarima, kršenja njihovih prava i sigurnosti stoje javni zvaničnici, političke ličnosti ili najviši državni funkcioneri. Zbog toga sa indignacijom odbacujemo sve čestitke i političke poruke medijskoj zajednici povodom 3. maja. Umjesto čestitki, od javnih zvaničnika u BiH zahtijevamo poštivanje prava na slobodu izražavanja! Umjesto političkih floskula tražimo efikasno kažnjavanje napadača na novinare i onih koji od medija skrivaju javne informacije - poručili su iz Udruženja BH novinari.

U tradicionalnoj anketi BH novinara i Fonadacije Friedrich Ebert, i ove su godine građani BiH iskazali najviši stepen povjerenja u medije i novinare.

- To povjerenje obavezuje odgovorne novinare i sve druge medijske profesionalace da javni interes i novinarsku etiku nikada ne podrede propagandi i dezinformacijama ili da bilo kada rade po diktatu i u interesu političkih i ekonomskih moćnika. Danas više nego ikada svi trebamo pokazati koliko smo spremni zajedno i solidarno u cijelo BiH jačati temelje odgovornog novinarstva, objektivnog informisanja građana i kritičkog dijalogu u bh.društvu - poručuju iz Udruženja BH novinari.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

BH novinari: Od 5. oktobra do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze

Zenički novinari odali počast ubijenim novinarima i medijskim radnicima u Pojasu Gaze

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene    

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo