Svijet     | 03.05.2020. 14:09 |

Zovko: Hrvatska među prvima dobila medicinsku opremu iz programa RescEU

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 3. svibnja (FENA) - Hrvatska je među prvima dobila medicinsku opremu iz programa RescEU iz Mehanizma  Unije za civilnu zaštitu. Hrvatskoj, Italiji i Španjolskoj isporučeno je više od 330.000 zaštitnih maski kao pomoć u pandemiji covida-19.

 Europska je komisija prije mjesec dana donijela odluku o korištenju RescEU-a za pravljenje zalihe medicinske opreme za države članice koje su najviše pogođene prirodnim katastrofama i katastrofama uzrokovanima ljudskim djelovanjem, uključujući trenutnu zdravstvenu krizu.

 Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo prvom isporukom pomoći Hrvatskoj, a nakon što je razorni potres pogodio Zagreb u ožujku, uputila je dopis povjereniku za upravljanje krizama Janezu Lenarčiču, zamolivši da se Hrvatsku zbog tragičnih okolnosti svrsta u prioritete pri raspodjeli pomoći.

 "Zaista je ohrabrujuće da i u ovoj epidemiji možemo računati na europsku solidarnost. Sada, kada su sve države članice zabrinute za sigurnost svojih građana, Europska unija je donijela ispravnu odluku o izgradnji vlastite zalihe za kritične situacije", izjavila je Zovko.

 Pritom je izrazila zadovoljstvo ukupnim rezultatom programa RescEU i Mehanizma Unije za civilnu zaštitu u krizi s kojom se Europa nikada ranije nije suočila, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo