Bosna i Hercegovina     | 03.05.2020. 14:22 |

Salkić: Moramo njegovati sjećanje na zločine i nevine žrtve te pisati istinu

FENA Saopćenje

BRATUNAC, 3. maja (FENA) – U naselju Hranča kod Bratunca danas je, uz prisustvo predstavnika udruženja žrtava i logoraša, Islamske zajednice i lokalne i entitetske vlasti, obilježena 28. godišnjica progona Bošnjaka iz tog mjesta, te početka stravičnih zločina na području te općine.

Obilježavanje godišnjice u Hranči je početak višednevne manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“, a u okviru koje se, svakog 12.maja, klanja kolektivna dženaza žrtvama genocida na mezarju Veljaci u Bratuncu. 

Ovogodišnja manifestacija će, zbog trajanja pandemije koronavirusa, biti reducirana u skladu sa preporukama i mjerama nadležnih.

Preživjeli Bratunčani su danas položili cvijeće i proučili Fatihu žrtvama ispred spomen-obilježja u Hranči, te na lokalitetu masovne grobnice Borkovac, iz koje su 2004. godine ekshumirana tijela osam ubijenih Bošnjaka.

Naselje Hranča je potpuno spaljeno od 3. do 9. maja, a ukupno 60 Bošnjaka je ubijeno kod svojih kuća, te u logoru OŠ Vuk Karadžić u Bratuncu. Tokom genocida počinjenog nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica ubijeno 17 stanovnika Hranče, dok je još 10 ubijeno na drugim mjestima u periodu od 1992. do 1995. godine.

Najstarija ubijena osoba je Avdo Ramić, koji je imao 74 godine, a najmlađa žrtva je beba Amina Hajdarević, rođena 1992. godine. Ubijeno je 13-oro djece.

Obilježavanju godišnjice u Hranči i početku višednevne manifestacije, kao i svake godine, prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

- Važno je da danas, 28 godina poslije, uprkos pandemiji koja je paralizovala cijeli svijet, obilježimo ovu značajnu godišnjicu. Ovo zlo se ne smije nikada zaboraviti i mi dok smo živi moramo njegovati sjećanje na zločine i nevine žrtve, a istinu pisati i prenositi na nove generacije. Važno je da se zna da su zločin nad našim najmilijim počinile komšije srpske nacionalnosti, potpomognuti tadašnjom JNA, te dobrovoljcima i paravojnim formacijama iz Srbije – kazao je Salkić.

Ukazao je na obavezu da se pamti i nikad ne zaboravimo taj zločin.

- Ali je i obaveza da dajemo izjave i svjedočimo o zločinu koji je počinjen nad nama. Zbog slabog rada tužilaštava i drugih nadležnih tijela, do danas nisu osuđeni svi oni koji su odgovorni za teške zločine u Hranči, te pljačkanje i uništavanje naše imovine. Uprkos svemu i činjenici da i danas srećemo odgovorne za zločine, koji su ubijali naše najmilije, mi smo se vratili da živimo u miru na našim ognjištima u našoj domovini. Ostanimo ustrajni u našoj borbi za istinu i pravdu. Ostanimo ustrajni u borbi za naša prava i budimo ponosni što, uprkos činjenici da su nad nama počinjeni teški zločini, mi nismo činili teške zločine. To je naš kapital i naša vrijednost, zbog čega hodamo ponosno i podignute glave u Bratuncu, Bosni i Hercegovini i cijelome svijetu - kazao je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo