Sport     | 04.05.2020. 10:57 |

SPFBiH - Pitanja za službe Civilne zaštite i institucije zdravstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini (SPFBiH) povodom najave da bi  premijerligaško takmičenje moglo biti nastavljeno početkom juna,  objavio je  saopćenje u kojem postavlja pitanja službama civilne zaštite FBiH i RS, kao i institucijama zdravstva u vlastima BiH,  čiji odgovori su preduvjet za nastavak sportskih takmičenja.

  - Potrebno je javnost upoznati s protokolom i mjerama zdravstvene zaštite na treninzima i utakmicama timova. Kako izgledaju predložene mjere i da li je urađeno ispitivanje o posljedicama treniranja, odnosno izlaganja fizičkom naporu ako je sportista zaražen s Covid -19? Studije objavljenje u Italiji i Njemačkoj pokazuju da postoji velika opasnost po disajne kanale i rad srca sportista ako se izlažu velikim naporima, a pozitivni su na Covid -19, navodi se u saopćenju. 

SPFBiH između ostalog postavlja pitanja, da li su predviđene mjere zaštite integriteta takmičenja ako se pojedinac ili više članova jednog tima u toku takmičarskog ciklusa testira pozitivno na COVID-19? Ko će preuzeti rizik na sebe i nadoknaditi štetu klubovima zbog nemogućnosti izvršavanja ugovorno-pravnih odnosa uslijed takvog scenarija?

Kordinacija medicinskih službi nameće se kao vrlo bitan stub ponovnog pokretanja sportskih takmičenja u nadolazećim sedmicama. Da li su uspostavljene izravne kontakt linije između lokalnih bolnica - domova zdravlja i sportskih ljekara i medicinskih radnika u klubovima? Da li su ljekari i fizioterapeuti u klubovima adekvatno opremljeni i da li posjeduju dovoljne količine dezinfekcijskih sredstava? U brojnim stranim državama ljekarske službe klubova prošle su dodatne treninge, kako bi se pripremili za novonastalu situaciju, upozoravaju i pitaju iz SPFBiH.  

 Sinditat navodi da je želja svih sudionika, a prije svega fudbalera, jeste povratak na zeleni teren. A,kako bi došlo do toga, potrebno je donijeti i sprovesti odgovarajuće mjere. Zdravlje svih aktera je na prvom mjestu i nadležne službe i institucije države moraju odgovoriti adekvatno na sva otvorena pitanja kada je u pitanju nastavak sportskih takmičenja.

Na kraju Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH podsjeća, da je zajednički stav igrača Premijer lige BiH  da je potreban period od najmanje tri sedmice zajedničkih treninga nakon pauze, prije odigravanja službenih susreta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SPFBiH traži konačnu odluku o nastavku ili prekidu takmičenja

Sindikat - Vraćanje amaterskog statusa u PLBIH ne donosi ništa dobro bh.fudbalu

SPFBiH - Olgun je naveo niz neistina, krivih navoda i optužbi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom