Bosna i Hercegovina     | 04.05.2020. 10:53 |

Sindikati - Pandemija koronavirusa nije opravdanje za ukidanje radničkih prava

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 4. maja (FENA) - Iz Konfederacije sindikata Republike Srpske (RS) upozorili su danas da pandemija koronavirusa ne može biti opravdanje vlastima, direktorima ili rukovodiocima u tom bh. entitetu da radnicima uskrate prava koja im pripadaju po zakonu.

Tvrde da su u posljednje vrijeme prisutni veliki pritisci na one sindikalce koji su i u ovom vremenu stali u odbranu radničkih prava.

- Obaveza svakog poslodavca je da u skladu sa zakonima i kolektivnim ugovorima obezbijedi sve uslove za zdrav i siguran rad zaposlenih. Simptomatično je to da se pritisci dešavaju u momentu kada se naše kolege i svi mi borimo za zaštitu zagarantovanih prava i primjenu važećih kolektivnih ugovora, kao i za zaštitu zdravlja svojih članova i svih radnika RS – naveli su saopćenju.

Pozivaju vlasti RS-a da odmah preduzmu sankcije prema onima koji su umanjili prava zaposlenih, te ističu da je žalosno da pojedini načelnici i gradonačelnici neće da primijene odredbe kolektivnog ugovora.

- Uprava 'Elektroprivrede RS', umjesto da nagradi svoje rudare, montere, rukovaoce, blokovođe, kotlovođe, mehaničare i druge koji u ovim vremenima izlažući opasnosti i sebe i svoje porodice, danonoćno rade kako bi proizveli električnu energiju, donosi odluke o umanjenju njihovih zarada, obustavi plaćanja toplog obroka, regresa, prekovremenog rada i slično a sve u cilju konsolidacije preduzeća – tvrde iz Konfederacije sindikata RS.

Dali su podršku Miodragu Femiću, predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine RS koji je, na osnovu informacija dobijenih od svojih članova iz UKC Banja Luka i bolnice Doboj, izrazio zabrinutost za zdravlje osoblja i pacijenata u UKC-u te pozvao nadležne da preduzmu neophodne korake.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom