Bosna i Hercegovina     | 04.05.2020. 16:34 |

Strani državljani, vlasnici poljoprivrednog zemljišta mogu ući u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. svibnja (FENA) - Granična policija BiH podsjeća da je i dalje na snazi odluka o privremenoj zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu stranim državljanima uz određene iznimke, a odlukom Vijeća ministara BiH od 30. travnja ta zabrana ne odnosi se na državljane susjednih država koji u BiH imaju poljoprivredno zemljište i koji u BiH ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova.

Strani državljani koji u BiH ulaze zbog obavljanja poljoprivrednih radova, prilikom prelaska granice moraju posjedovati dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu.

Ranijim odlukama Vijeća ministara BiH zabrana ulaska stranih državljana u BiH ne primjenjuje se na zdravstvene radnike koji dolaze u BiH radi angažmana u struci, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, službe i timove Civilne zaštite i pripadnike vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Također, zabrana ulaska ne odnosni se ni na strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, vozače i pratitelje u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, posade teretnih vozila i brodova u međunarodnom prometu, čelnike država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen Graničnoj policiji BiH diplomatskim putem ili putem protokola mjerodavnog tijela BiH.

Zabrana se ne odnosi ni na tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH, strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz BiH izdanu od Vijeća ministara BiH.

Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine, odnosno epidemioloških i zdravstvenih službi, priopćeno je iz Granične policije BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Državljanin Turske lišen slobode zbog krijumčarenja 22 stranih državljana

Sastanak ravnatelja Granične policije BiH sa šefom Odjela za vladavinu prava EU u BiH

Ravnatelj Granične policije BiH u studijskom posjetu Španjolskoj

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu