Bosna i Hercegovina     | 04.05.2020. 16:39 |

Komšić: Ispoštovati uvjete koje je postavila Evropska komisija (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je danas žaljenje što predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u bh. institucijama nisu prisustvovali prvom sastanku radne grupe o putu BiH ka Evropskoj uniji u Predsjedništvu BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, zajedno s predstavnicima iz Evropske unije, dogovorilo je formiranje te političke radne grupe s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

- Pitanje zašto predstavnici HDZ-a nisu došli na sastanak treba uputiti šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johannu Sattleru koji je prije neki dan imao susret sa šampionom evropskih integracija - dodao je Komšić, aludirajući na susret lidera HDZ-a Dragana Čovića i Sattlera u Mostaru.

Potvrdio je da je bilo razgovora o Odboru za evropske integracije u Parlamentarnoj skupštini BiH koji nije još uvijek formiran, a u prošlom mandatu, podsjetio je, bilo je sporno entitetsko glasanje u okviru odbora, ali su predstavnici EU tada kazali da je to praksa koju oni ne poznaju te da su izričito protiv toga.

- To je i sada jedan od 14 uvjeta koje treba ispuniti. Ima lakših i težih uvjeta kako bismo dobili kandidatski status. Teži uvjeti su oni koji zahtijevaju izmjene Ustava i implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava - pojasnio je.

Napomenuo je da ukoliko se želi pristupiti "evropskom klubu" potrebno je ispoštovati uvjete koje je Evropska komisija postavila, a ne da BiH diktira EU.

Radna grupa predstavlja široko političko tijelo koje će se sastajati u zgradi Predsjedništva BiH i prema potrebi pomagati u rješavanju određenih pitanja vezanih za evropski put BiH te će biti zadužena da se osigura da procesi unutar BiH idu naprijed i da se postigne što je moguće širi konsenzus.

Pogledajte http://fena.ba/video/4431/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/137sqnPY-h4gBLXq0ajh2wJJy7oBf_anr?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Komšić čestitao Ramazanski bajram

Komšić: Joe Lieberman istinski prijatelj Bosne i Hercegovine

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana