Bosna i Hercegovina     | 05.05.2020. 14:33 |

Šeranić: Komisije za praćenje mjera suzbijanja intrahospitalnih infekcija

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 5. maja (FENA) - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić imenovao je komisije za praćenje provođenja organizacionih, tehničkih, dijagnostičkih, terapeutskih, higijenskih i drugih mjera za sprečavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija, vezano za trenutnu epidemiološku situaciju pojave i širenja koronavirusa.

Njihov zadatak će biti da zajedno sa bolničkim komisijama za sprečavanje intrahospitalnih infekcija sagledaju sve protokole i poštivanje mjera dezinfekcije, saopćeno je nakon današnjeg sastanka Šeranića sa svim direktorima bolnica u RS.

On je još jednom naglasio važnost poštivanja protokola i mjera prevencije, kao i korištenja zaštitne opreme na propisan način, saopćeno je iz resornog ministarstva.

- Sve bolnice u RS raspolažu sa dovoljnom količinom medicinske i zaštitne opreme, koju su dužni da koriste u radu sa pacijentima. Svim zdravstvenim ustanovama u RS ranije su upućene preporuke za postupanje s ciljem provođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima, a donesena je i Naredba o obaveznom provođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19) u RS - naglasio je Šeranić.

Dodao je da su nadležni u bolnicama napravili dobru reorganizaciju rada, formirali "covid odjeljenja" i da imaju dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata sa svog područja, koji su pozitivni na novi koronavirus, kao i pružanje zdravstvene zaštite ostalim pacijentima uz strogo provođenje mjera prevencije, a za šta punu odgovornost imaju rukovodioci zdravstvenih ustanova.

- Konstatovano je da su bolnice u tom bh. entitetu, a naročito Univerzitetski klinički centar RS, pokazale dobru pripremljenost za odgovor na epidemiju virusa, koji se prvi put pojavljuje, često asimptomatski i zahtijeva stalno prilagođavanje mjera i strogu primjenu standarda zaštite – navedeno je u saopćenju iz Ministarstva zdravlja.

Razgovarano je o načinu rada kod prijema pacijenta u konsultativno-specijalističke ambulante i o budućoj organizaciji rada u tom segmentu, kao i mjerama jačanja laboratorijskih kapaciteta u bolnicama u Doboju, Foči i Bijeljini i pripremi ostalih kapaciteta za narednu sezonu gripa i koronavirusa, koja se očekuje od jeseni.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

WHO - Sjever Gaze ostao bez funkcionalne bolnice

WHO - Počelo planiranje evakuacije pacijenata tri bolnice iz Gaze

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!