Bosna i Hercegovina     | 05.05.2020. 15:12 |

Tadić i Brammertz o pripremi polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, sa saradnicima, održala je sastanak putem videolinka s glavnim tužiocem pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (MRMKS) Sergeom Brammertzom i njegovim timom o pripremi tužiteljevog polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a. 

Tokom sastanka iskazano je obostrano zadovoljstvo, što  se saradnja nastavila i u novonastalim okolnostima pandemije COVID-19, jer je u ovom vremenskom periodu nastavljeno sa intezivnim proslijeđivanjem obostranih zahtjeva za pomoć u predmetima ratnih zločina, putem elektronske komunikacije i oficira za vezu koji se nalazi u Uredu tužilaštva MRMKS-a. 

Razgovarano je i o regionalnoj saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, a posebno proslijeđenih predmeta kategorije dva pravosuđu R Hrvatske i R Srbije, te o saradnji sa pravosuđem Crne Gore. Zaključeno je da će se navedene aktivnosti nastaviti uz pomoć Ureda tužioca MRMKS, kao i druge ranije planirane i tekuće aktivnosti. 

Tadić je upoznala Brammertza s radom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH u uslovima pandemije i mjerama koje su u vezi s tim poduzete. Tadić je govorila i o aktivnostima implementacije unaprijeđenja u upravljanju uredom i za to vezanim praksama, a Brammertz je obećao podršku svog ureda u tim i drugim pitanjima. 

Saradnja će se u narednom periodu nastaviti, te će se nakon stvaranja uslova krenuti u realizaciju planiranih zajedničkih aktivnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'