Bosna i Hercegovina     | 05.05.2020. 15:45 |

Velika Britanija: Online komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Organizacije "Remembering Srebrenica" i "BH UK Network" najavile su da će organizirati historijsku internetsku komemoraciju koja će biti održana u subotu, 11. jula 2020. godine povodom Dana sjećanja na Srebrenicu. Događaj će biti emitovan na mnogim kanalima i društvenim mrežama, a sadržavat će video svjedočenja i poruke preživjelih i ključnih ličnosti.

Iako su posljednjih mjeseci radili na organizaciji obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, koje se u julu trebalo održati u katedrali svetog Pavla u Londonu, nažalost, uslijed pandemije koronavirusa, centralna komemoracija je odgođena do sljedeće godine.

- Iako je ova vijest bila očekivana nakon poduzetih mjera socijalnog distanciranja u Velikoj Britaniji, ipak je razočaravajuće što ovu značajnu godišnjicu nećemo uspjeti obilježiti onako kako smo se nadali - navodi se u saopćenju.

Virtualni muzej - Remembering Srebrenica će kreirati virtualni muzej koji će milionima ljudi širom svijeta omogućiti da nauče o ličnim pričama iz rata i genocida u Bosni i Hercegovini. Internetski muzej bit će 'otvoren' tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu u okviru obilježavanja 25. godišnjice.

- Molimo pripadnike bh. zajednice u Velikoj Britaniji i širom svijeta da budu dio komemoracije slanjem kratke priče, zajedno sa slikom ličnog predmeta ili značajnim sjećanjem na razdoblje rata ili izbjegličkog perioda, objašnjavajući značenje predmeta i sjećanja. Cilj je osigurati platformu za preživjele kako ne bi samo podijelili dio njihove lične priče, već spomen na one koji više nisu s nama - istaknuto je u saopćenju.

Prijave se mogu slati do petka, 22. maja na emailove: amra@srebrenica.org.uk ili na arnesa@srebrenica.org.uk.

Osim komemoracija, organizacija "Remembering Srebrenica" radi u školama širom Velike Britanije te je kroz obrazovne pakete o lekcijama naučenim iz genocida u Srebrenici i drugim obrazovnim aktivnostima radila sa više od 95.000 djece.

Organizovano je i 7.500 memorijalnih događaja i aktivnosti širom Velike Britanije na kojima je učestvovali više do 1.350 aktivista.

Ove godine obilježava se 25. godišnjica genocida, kad je 1995. pobijeno više od 8.000 Bošnjaka. Jedan dio preživjelih žrtava vratio se u Srebrenicu, drugi dio rasut je širom svijeta. Svi su godinama tražili i mnogi još uvijek traže svoje voljene ubijene u julu 1995. godine. Godinama Bošnjaci svakog 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Potočari ukopavaju identificirane žrtve genocida, saopćeno je iz BH UK Network.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo