Bosna i Hercegovina     | 06.05.2020. 16:22 |

Italija pomaže BiH u vrijeme pandemije koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) -  Narodni komitet za razvoj naroda (CISP), NVO RE.TE.ONG i Save the Children, organizacije koje u BiH provode projekte podržane sredstvima italijanske vlade, udružile su napore da bi odgovorili na potrebe bh. građana uzrokovane pandemijom koronavirusa, uz podršku Ambasade Italije u BiH i Razvojne agencije Italije (AICS).

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi kaže da je Bosna i Hercegovina bila jedna od prvih država koja je ponudila solidarnost Italiji u najtežim danima pandemije.

- Danas naša država uzvraća solidarnost, integriranim i prilagođenim programom s konkretnim inicijativama - rekao je predstavljajući program inicijativa za zdravstvenu saradnju Italije i BiH u borbi protiv koronavirusa.

U koordinaciji s Ujedinjenim narodima, a na temelju posebnih zahtjeva vlasti BiH i zdravstvenih djelatnika, Italija je ponudila usluge svoja dva vojna doktora EUFOR-ALTHEA misiji u Bosni i Hercegovini.

- Dva liječnika koja su već iskusila epidemiološke reakcije bit će na usluzi Europskim snagama, direktno surađujući s lokalnim vlastima i posjećujući bolnice.

Nadalje, ured Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu, UN i Italijanska ambasada organizirale su video konferenciju između italijanskih stručnjaka za borbu protiv koronavirusa i bh. doktora i zdravstvenih djelatnika da bi podijelili iskustva i najbolje prakse - navodi se.

Kako se podsjeća u saopćenju za javnost, ambasador Minasi uručio je  ministru zdravstva FBiH Vjekoslavu Mandiću 200 respiratornih maski, izrađene spajenjem običnih maski za ronjenje sa 3D printanim komponentama, zahvaljujući italijanskom dizajnu i radu italijanskih kompanija koje posluju u BiH.

Pod okriljem zajedničke kampanje #BeatingTogether, CISP, RE.TE. ONG, i Save the Children angažirali su se na dostavljanju humanitarne pomoći. Prvi paketi, s prehrambenim i higijenskim artiklima, već su stigli na adrese ugroženih porodica u BiH, uz prateće edukativne materijale o zaštiti od zaraze.

Te aktivnosti bit će nastavljene da bi se pomoglo stanovništvu da prebrodi ovaj težak period.

Koristeći iskustva italijanskih bolnica te organizacije prevele su nekoliko sanitarnih i medicinskih protokola o tome kako se boriti protiv COVID-19 unutar bolnica.

Ti protokoli bave se različitim ključnim aspektima u borbi protiv pandemije. Od načina liječenja pacijenata po njihovom dolasku u bolnice, do preporuka za farmaceutske tretmane u ovisnosti od simptomatologije pacijenata.

Ti se protokoli distribuiraju doktorima i zdravstvenim radnicima u bolnicama širom Bosne i Hercegovine u saradnji s Ujedinjenim narodima i uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu.

CISP u BiH provodi projekt Biološka raznolikost za lokalni razvoj. Inovativni model participativnog upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh u Bosni i Hercegovini/BioSvi, čiji je cilj jačanje zaštite i valorizacije okoliša i biološke raznolikosti, promicanje socijalne uključenosti i jačanje održivog ekonomskog razvoja.

RE.TE. ONG u BiH se angažirao na unaprjeđenju zdravstvenog sistema za liječenje bolesti raka, uvodeći medicinske i preventivne EU standarde kroz trenutni projekt 'Od svjesnosti do zaštite: žene nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini'.

- Save the Children u BiH provodi Projekt Inkluzija za sve - inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini u Tuzlanskom kantonu, čiji je cilj omogućiti djeci s poteškoćama razvoj punih potencijala i potpuno uživanje prava na obrazovanje i socijalnu uključenost - navodi Save the Children.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Tajani: Italija je otvorena za nove sankcije izraelskim neprijateljima

Velika operacija protiv milanskih firmi povezanih s mafijom 'Ndrangeta

Tajani pozvao Iran na uzdržanost

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'