Regija     | 06.05.2020. 20:14 |

Janša ne mora platiti odštetu novinarki

FENA Agencije

LJUBLJANA, 6. svibnja (FENA) - Slovenski vrhovni sud prihvatio je žalbu Janeza Janše na presudu višeg suda u Celju po kojoj je sadašnji premijer zbog uvredljive objave na Twitteru jednoj novinarki nakon njene tužbe za povredu časti i dobrog imena trebao platiti odštetu od 6000 eura s pripadajućim kamatama.

Novinarka i urednica RTV Slovenija Mojca Šetinc Pašek izjavila je povodom objave takve presude vrhovnog suda da će na nju podnijeti žalbu ustavnom sudu i da je stajalištem vrhovnih sudaca ogorčena, prenosi Hina.

Janša je 2016. godine na svom Twitteru za dvije novinarke koje su na nacionalnoj televiziji objavile "nedovoljno argumentirani prilog" u kojemu je njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) optužena za navodne veze sa desnim ekstremističkim skupinama nazvao "odsluženim prostitutkama" koje nude vrlo jeftine usluge u "javnoj kući", pri čemu je uz njihova imena naveo i inicijale prezimena, vulgarno aludirajući na navodnu političku pristranost javne televizije u tretmanu njegove stranke koja je tada bila u opoziciji.

U argumentaciji odluke, koju je vrhovni sud donio natpolovičnom većinom i kojom je prijašnja odluka o dodjeli odštete revidirana, navodi se da je novinarka i urednica Šetinc Pašek kao urednica informativnog programa s vidika javnosti za svoj rad "javna osoba" kao i političar Janša, da su kod javnih osoba granice kritike "šire nego kad je riječ o privatnim osobama" kad se radi o javnom diskursu.

"U konfliktu između slobode političkog izražavanja tuženoga i prava na čast i dobro ime tuženice dali smo prednost prosvjetiteljskom načelu da samo slobodna rasprava o važnim društvenim temama omogućava približavanje istini", navedeno je u presudi vrhovnog suda.

Dodaje se kako se vrhovni suci pri tome nisu opredjeljivali prema izvanpravnim dimenzijama spomenutog slučaja, ali da objava na društvenoj mreži očito nije bila mišljena doslovno nego ju treba shvatiti metaforički.

Šetinc Pašek izjavila je da će na odluku podnijeti žalbu ustavnom sudu i da je stajalištem vrhovnih sudaca ogorčena.

"Očito je da većina članova vrhovnog suda smatra da je Twitter medij gdje su dopušteni zajedljivi, grubi i uvredljivi sadržaji i da Janša mora objavljivati takve komentare", kazala je.

Aktualni slovenski premijer i njegova stranka imaju dugu povijest konflikata s novinarima vodećih medija za koje su nedavno u pismu Europskom vijeću naveli da su politički neizbalansirani i da kadrovski i mentalitetom vuku podrijetlo iz komunističkog režima, pri čemu je na udaru posebno nacionalna televizija.

Janša je za vrijeme dok je bio u opoziciji pokrenuo inicijativu da se ukine obvezna televizijska pretplata za javni radiotelevizijski servis, tvrdeći da je politički pristran u korist ljevice i prekapacitiran s obzirom na broj zaposlenih i skroman program.

Kako bi parirala "lijevim" medijima njegova je stranka osnovala jaku mrežu portala, pa i privatnu televiziju Nova24.tv koja je sada u vlasništvu mađarskoga kapitala, ali s daleko manje utjecaja i gledanosti od televizija s nacionalnom koncesijom i ranije odobrenim frekvencijama.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!