Bosna i Hercegovina     | 06.05.2020. 23:11 |

Sindikat UNSA: Rebalans budžeta za UNSA se radio paušalno i bez duboke analize

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Sindikat UNSA uputio je dopis premijeru KS i ministrima obrazovanja, nauke i mladih i financija, kao reakciju na danas održani sastanak predsjednika i zamjenika predsjednika Sindikata sa spomenutim kantonalnim ministrima, a u kojem izražavaju nezadovoljstvo pristupom u pripremi rebalansa budžeta za UNSA.

-Sa žaljenjem moramo konstatirati da današnji sastanak nije imao nikakvu svrhu i nije ozbiljno shvaćen sa vaše strane, što najbolje govori vrijeme koje ste odvojili za njega. Mi, predstavnici SUNSA, nismo mogli dobiti odgovore na pitanja koja smo u ime Sindikata UNSA postavili – navodi se u dopisu.

Ističu da ih posebno zabrinjava "nepostojanje metodologije izrade rebalansa budžeta koji se odnosi na Univerzitet i njegove organizacione jedinice“, a smatraju i da nisu ponuđeni odgovori zbog čega se različito postupalo prema organizacionim jedinicama. 

-U svjetlu pogoršane zdravstvene i ekonomske situacije, kako je moguće da se rebalansom budžeta za plaće nekog fakulteta uplaćuje iz izvora 50 iznos od 3.242.153 KM kao dupli izvor (dobivanje sredstava na ime plaća iz 2 različita izvora), kada znamo da se po Kolektivnom ugovoru dobiva puna plaća za 40-satnu radnu sedmicu za nastavnike i saradnike, i to za 20 sati nastavnih aktivnosti i 20 sati bavljenja naukom isključivo iz izvora 10 budžeta - navode između ostalog iz Sindikata UNSA.

Nadalje, tvrde da ministri nisu znali odgovoriti na pitanje da li su i zbog čega sredstva od projekata koje finansira MONKS stavljena u izvor 10 "da bi se na taj način 'zamaskiralo' skidanje sredstava namijenjenih za plaće i naknade plaća uposlenika“. Sredstva po tom osnovu, dodaju, ne mogu biti korištena za plaće, jer su to namjenska sredstva. 

-Neshvatljivo je da se rebalans budžeta za UNSA radio paušalno i bez duboke analize dinamičkog plana napredovanja nastavnika i saradnika, konkursa koji su u toku zbog odlaska određenog broja uposlenika u penziju, dobivanja saglasnosti za zapošljavanje na upražnjena radna mjesta, odlaska nastavnika i saradnika na plaćeno (djelomično) odsustvo zbog izrade doktorata, usavršavanja, specijalizacije,... Kod smanjenja sredstava za plaće nije se uzimalo u obzir ni stvarno opterećenje nastavnika i saradnika u korelaciji sa brojem studenata, odredbama KU i Standarda i normativa – ocjena je Sindikata.

U dopisu navode da Vlada treba dati i odgovor na pitanje šta je s njenom obavezom koju je preuzela Kolektivnim ugovorom o plaćanju rada nastavnika i saradnika preko optimalnog opterećenja do 20 posto osnovne plaće. U budžetu ta sredstva nisu planirana, "što je direktno kršenje Kolektivnog ugovora“.

-Kako je moguće da na stavci 'Nabavka materijala i sitnog inventara' na 'Izvoru 10' poveća iznos sa 109.500 KM na 525.975 KM, pri čemu samo jednom fakultetu Vlada KS izdašno daje 400.000 KM budžetskog, odnosno javnog novca. Valjda je to zbog korona pandemije. Da li je to potvrda diskriminirajućeg odnosa Vlade prema fakultetima i njihovim uposlenicima? Osim što je diskriminacija zabranjena ustavom i zakonom što premijer i ministri sigurno znaju, takav odnos ukazuje i upitno zakonito postupanje – navode između ostalog iz Sindikata.

Mišljenja su da se rebalansom budžeta, iako se radi u kriznoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa sa značajno smanjenim prilivom sredstava, "neistinito prikazuju vlastita sredstva u izvoru 20. koja su u odnosu na usvojeni budžet nekoliko stotina hiljada, pa i do nekoliko miliona veća po pojedinim organizacionim jedinicama“. 

-Da li se na ovakav način organizacione jedinice stavljaju u poziciju da će im na kraju godine rashod biti mnogo veći od planiranog prihoda? Na ovakav način organizacione jedinice se tjeraju da na kraju godine iskažu negativno finansijsko poslovanje. Postavlja se pitanje: Kako je moguće da Vlada umjesto organizacionih jedinica UNSA može utvrditi iznos vlastitih prihoda – kaže se u dopisu Sindikata UNSA.

Ocjenjuje se da rebalans budžeta ne oslikava stvarno financijsko stanje, raspoloživa budžetska i vlastita sredstva, a "navedenim pristupom bi se vrlo brzo desilo da se plaće ne bi mogle isplaćivati, ne u punom iznosu, već i u značajno manjem“.

-Zbog toga smo zabrinuti za pogoršanje radnopravnog statusa zbog pristupa/nepristupa koji je primijenjen u pripremi rebalansa budžeta za UNSA – poručili su iz SUNSA.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstavnički dom Parlamenta FBiH o rebalansu budžeta

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra o rebalansu federalnog budžeta

Usvojen drugi rebalans Budžeta RS-a za 2022. godinu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana