Najave     | 07.05.2020. 14:16 |

U nedjelju obilježavanje 28. godišnjice zločina nad logorašima općine Hadžići

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7.maja (FENA) - Udruženje logoraša „Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95“ Hadžići 10.maja obilježava 28. godišnjicu zločina nad logorašima općine Hadžići.

Brpjne delegacije će u nedjelju položiti cvijeće na centralnom spomen obilježju logorašima ispred KSIRC-a, kao i ostalim mjestima zatočenja (logore) na području općine Hadžići.

Naime, od 10 maja 1992. godine, privremeno na okupiranom području općine Hadžići srpske snage formirale su pet logora (zgrada Socijalnog, garaža općine Hadžići, sportska dvorana-KSIRC, magacin TO i podrum u zgradi Hotelka) u koje su protupravno zatvorili 715 muškaraca, starijih osoba, žena i djece, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Da se radilo o dobro isplaniranom i organizovanom zločinu svjedoči i podatak o premještanju hadžičkih logoraša u druge logore, 300 logoraša u junu 1992.godine u logore kasarna „Slaviša Vajner Čiča“ u Lukavici i KPD „Kula“ na Ilidži, te 80 logoraša u oktobru 1992.godine u logor „Planjina kuća“ u Semizovcu.

U navedenim logorima ubijeno, umrlo ili strijeljano je 94 Hadžićanina a od ovog broja tijela 52 logoraša ni nakon 28. godina nisu pronađena. Najveći broj njih ukupno 46 odvojen je u Lukavici u kasarni „Slaviša Vajner Čiča“ u noći 23./24. juna 1992. godine i od tog dana pa sve do danas o njima se ne zna ništa.

Iz Udruženja logoraša „Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95“ apeluju na institucije Tužilaštva BiH da poduzmu odgovarajuće mjere po pitanju tog događaja.

Za zločine počinjene na ovom području po komandnoj odgovornosti pravomoćno osuđeni su Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, a i neki od izvršilaca Ratko Gašović, Vlastimir Pušara, Boro Krsmanović, Rade Veselinović i Nemanja Jovičić.

-  Ovaj dan je simbol borbe za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobode žrtava i svih poniženih, za dostojanstvenu kulturu pamćenja, ne zbog osvete već zbog bolje budućnosti u kojoj će istina i pravda biti put zajedničkog života. Ovaj dan je aktivno suprotstavljanje diskriminaciji, ponižavanju, dehumanizaciji žrtava i njihovih organizacija, misija borbe za dostojanstvo, slobode i prava žrtava, borba protiv poricanja genocida u BiH – saopćeno je iz Udruženja logoraša „Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95“

Aktivnosti na obilježavanju godišnjice bit će svedene na minimum i u skladu s važećim mjerama za postupanje u vanrednom stanju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana