Bosna i Hercegovina     | 07.05.2020. 16:28 |

Spahić: EU i zapadni Balkan "između proširenja i perspektiva"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić ocjenio je da je "Zagrebačka deklaracija" usvojena na virtuelnom summitu EU-Zapadni Balkan u organizaciji  Republike Hrvatske, sadašnje presjedateljice EU u Zagrebu, u osnovi, dokument kojim se nastavlja politika "između proširenja i perspektiva" ranije održanih summita u istom formatu tokom proteklih dvadeset godina (Zagreb, Solun i Sofija).

Dominirali su bilateralni i multilateralni, euroregionalni interesi i pozivanje na partnerstvo, saradnju i solidarnost u okolnostima kada Zapadni Balkan, Evropa i svijet prolaze kroz jedinstveno iskustvo borbe sa koronavirusom Covid-19, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

Spahić posebno ističe da BiH i druge države Zapadnog Balkana i EU ulaze istovremeno u proces kratkoročnih i dugoročnih reformi i recesije i da svi očekuju da se prevaziđe sadašnja zdravstvena, ekonomska i socijalna kriza.

- Bez zajedničkog aktiviranja svih potencijala evropskog građanstva, društava i država i EU koje povezuju evropske vrijednosti kulturnih raznolikosti i bez otvorenosti i međusobne saradnje i sa svijetom nije raelno očekivati promjene. Ovo je največe iskušenje i izazov jednako veliko kao i odluka šest država Evrope da stvoreu Evropsku zajednicu za proizvodnju ugljena i čelika pet godina poslije II Svjetskog rata. Razlika je u tome, što mi nemamo tih pet godina za donešenje odluka, kao i da ni uslova da čekamo novi, Peti summit EU i Zapadni Balkan. Reforme su jednostavno potrebne svima, ovdje i sada - naglasio je Spahić.

Istovremeno, za održivi razvoj i reforme bitno je i da se vodi računa o dostojanstvu svih građana, bez diskriminacije i stigmatizacije građana u Evropi.

Spahić je izrazio poštovanje Republici Hrvatskoj za održavanje četvrtog summita i uvjerenje da će Savezna Republika Njemačka, kao naredna predjedavajuća EU u drugom djelu 2020. godine osigurati nužne uslove za materijalnu i infrastrukturnu provedbu "Zagrebačke deklaracije" i nastavak temeljnog dijaloga i pokrenuti praktične akcije na jačanju partnerskog povjerenja i dogovora o globalnim i specifičnih reformi.

- Za našu zemlju je najvažnije donošenje dokumenta koji će biti u suštini Akcioni plan i odgovor na 14 tačaka iz Mišljenja Evropske Komisije za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU - navodi se u saopćenju Međunarodnog centra za mir. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Spahić čestitao Svjetski dan mira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo