Bosna i Hercegovina     | 09.05.2020. 10:25 |

Zenički antifašisti obilježili Dan pobjede nad fašizmom

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 9. maja (FENA) – Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, današnji datum koji se slavi i kao Dan Evrope, prigodnim su programom obilježili i antifašisti Grada Zenice koji su polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju Papirna odali počast poginulim u Narodno-oslobodilačkom ratu od 1941.-1945. godine.

-Nažalost, vidite, fašizam buja i dalje. Ali, ima snaga, snaga i antifašista u ovoj Bosni i Hercegovini i mi ćemo se njima oduprijeti. Poručujem i pozdravljam ih našim pozdravom: Smrt fašizmu, sloboda narodu - kazao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Grada Zenica Rašid Isaković. 

On je podsjetio da je rat na prostoru bivše Jugoslavije nastavljen i nakon kapitulacije Njemačke te je trajao sve do 15. maja.

Isaković je najavio da će antifašisti tražiti od kardinala Vinka Puljića da odustane od najavljene mise za 16. maj, a kojom se, kako je kazao, "slavi poražena ideja Nezavisne države Hrvatske".

-Mislili smo da je fašizam pobijeđen. Međutim, nažalost, nije - smatra Isaković.

Zenički kraj u 2. svjetskom ratu dao je 1.370 boraca, od kojih su 349 poginuli, a još 857 osoba stradalo je kao žrtve fašističkog terora.

-BiH je preživjela šest, od ukupno osam ofanziva na prostoru bivše Jugoslavije - podsjetio je Sretko Radišić, potpredsjednik UABNOR-a Zeničko-dobojskog kantona.

On je osudio skrnavljenje spomenika partizanima u zeničkom selu Stranjani, kao i "stalne atake na Partizansko groblje u Mostaru".

Cvijeće i vijenci će biti položeni i na spomen-obilježju Kameni spavač, čime će biti odata i počast stradalim u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu u Bosni i Hercegovini od 1992.-1995. godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!