Bosna i Hercegovina     | 09.05.2020. 11:49 |

Višednevni program obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa u USK-u

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 9. maja (FENA) - Kantonalna organizacija Crvenog križa Unsko-sanskog kantona (USK) organizirala je višednevni program aktivnosti povodom Osmog maja - Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Nakon akcija darivanja krvi u nekoliko gradova i općina, obilaska starijih i iznemoglih osoba, pripremanja ramazanskih sehura i iftara, program aktivnosti će završiti svečanim sjednicama i distribucijom prigodnih markica krajem iduće sedmice.

-Ovo je zapravo naša svakodnevnica, ili bolje reći uobičajeni način funkcionisanja i djelovanja. Samo nekim u nizu naših aktivnosti želimo pokazati da su volonteri Crvenog križa zapravo najveći heroji ovog vremena, jer rade iz čiste ljubavi prema drugima i predstavljaju najveću snagu naše organizacije - rekao je predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Husein Kličić.

Članovi Kantonalne organizacije i volonteri od početka učestvuju u zbrinjavanju migranata i izbjeglica u tom kantonu, a od velike važnosti je bio i njihov angažman tokom vanrednih okolnosti zbog pandemije koronavirusa.

-Teško je i nabrojati sve angažmane i aktivnosti oko pomaganja i brige za migrantsku populaciju. Sada smo angažirani i u prihvatnom kampu na lokalitetu Lipa, gdje je već smješteno oko 800 ljudi. Moram istaći ljude koji ustaju u tri ujutro, kako bi postačima pripremili ramazanske sehure. Također, u ovim vanrednim okolnostima osigurali smo i podijelili financijsku pomoć, te hiljade prehrambeno-higijenskih paketa našim sugrađanima u socijalnoj potrebi. Obilazili smo ih i pomagali na svaki mogući način - dodao je Kličić.

U posljednjih godinu dana formiran je i mobilni tim, koji je brinuo o migrantima u tranzitu, te opsluživao sve starije i iznemogle, odnosno građane u socijalnoj potrebi za vrijeme zdravstvenih i sigurnosnih mjera zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Isak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona o jačanju saradnje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana