Bosna i Hercegovina     | 09.05.2020. 12:40 |

Mreža za izgradnju mira: Dužnost svakog građana da se bori protiv fašizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Mreža za izgradnju mira ukazuje na 'rastući' fašizam u Bosni i Hercegovini i u svijetu i naglašava da je dužnost svakog građana da se bori protiv svih oblika  fašizma i da reagira na njegovo postojanje.

Ističi da su sloboda, jednakost, tolerancija, nediskriminacija, poštivanje i vrednovanje različitosti, kao i ravnopravnost, zadaci za koje se građani nikada ne smiju prestati boriti te da se svakodnevno moraju vraćati na važnost očuvanja bh. antifašističke prošlosti i motivisati druge da učine isto,.

U povodu  9. maja kada se obilježava 75 godina od pobjede nad fašizmom u Evropi, te 70  godina od stvaranja Evrope, navode kako  taj datum predstavlja prekretnicu u evropskoj historiji i širom Evrope se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju, ali i kao Dan Evrope, jer označava početak stvaranja Evropske unije pet godina kasnije, 1950. godine. 

Tokom Drugog svjetskog rata živote je  izgubilo više od 50 miliona ljudi. 

- Nažalost to je lekcija koju svijet nije naučio te svakodnevno svjedočimo najgrubljim kršenjima ljudskih prava onih koji se ne uklapaju u nametnute društvene okvire, mržnji i neprihvaćanju 'drugog i drugačijeg', zločinima iz mržnje prema najranjivijim među nama – upozoravaju iz Mreža za izgradnju mira.

Na kraju saopćenja  navode da se fašizmu svjedoči i u Bosni i Hercegovini, gdje još uvijek žive podjele nastale ratnim razaranjima, djeca od najranije dobi se fizički razdvajaju u dvije škole pod istim krovom, skrnave se vjerski i sakralni objekti, grafiti sa fašističkim sadržajima i murali ratnih zločinaca oslikavaju zgrade i javne površine, mržnja prema 'drugom i drugačijem' ne jenjava.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Antifašizam: prošlost ili budućnost?

Mreža za izgradnju mira poziva one koji imaju saznanja o nestalim osobama u BiH da to otkriju

Mreža za izgradnju mira: Slavlje rođendana Orbana i Mitrovića na Dan bijelih traka je sramotno

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana