Bosna i Hercegovina     | 09.05.2020. 13:16 |

Mahmutbegović: Antifašizam je civilizacijska tekovina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović je povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana"Zlatnih ljiljana" poručila da je to jedinstvena prilika da se svi prisjete vrijednosti na kojima jedino može postojati mirna i prosperitetna Evropa, ali i tisućljetna Bosna i Hercegovina.

- Dan pobjede nad fašizmom je prilika da se podsjetimo kako je upravo antifašizam civilizacijska tekovina i da moderna Evropa, kao i svijet, stoje na tekovinama borbe protiv mržnje, netolerancije, vjerske i nacionalne isključivosti. Kapitulacije nacističke Njemačke prije tačno 75 godina, također, zorno govori kako će završiti svi nosioci mračnih ideologija - kazala je Mahmutbegović.

Podsjetila je da je pet godina poslije kapitulacije nacista, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman, prezentirao deklaraciju kojom su 'udareni temelji' ujedinjenja Evrope, današnjoj Evropskoj uniji.

Upravo je zato važno, dodala je, iznova naglašavati da Evropa ne može počivati na populizmu, ksenofobiji, širenju straha među ljudima bez obzira ko su, koje je njihovo etničko, rasno ili vjersko opredjeljenje, odnosno koje tradicije slijede, te da samo vizija utemeljitelja Unije može biti osnova evropske stabilnosti i prosperiteta.

- Ovo je prilika i da se kaže kako snažno osuđujemo i historijski revizionizam - istakla je.

Nosioci najvećeg ratnog priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zlatni ljiljan", kazala je Mahmutbegović, borili su se upravo za vrijednosti takve, slobodne Evrope. 

- Oni su istinski nastavljači antifašističkih tradicija na prostorima Bosne i Hercegovine i zbog toga smo ponosni na njih i njihovo historijskog djelo. Ono ostaje svjetionik budućim generacijama, i jasan put u mir i prosperitet - saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Antifašizam: prošlost ili budućnost?

Mahmutbegović: Sebija Izetbegović je magistrirala sa desetinama svjedoka, a ne sama pred sobom u četiri zida

Mahmutbegović: Zaustaviti hajku na reisa Kavazovića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana