Bosna i Hercegovina     | 09.05.2020. 15:10 |

Novalić: Borba protiv fašizma za građane BiH još uvijek traje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, na Spomen-parku Vraca u Sarajevu, odao počast svima koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

-Dok stojim na mjestu gdje je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno preko devet hiljada Sarajlija, također na mjestu odakle je u periodu od 92. do 95. godine grad Sarajevo i njegovi građani gađan iz teškog topovskog naoružanja i snajpera, sjećam se i odajem počast svim Bosancima i Hercegovcima koji su se borili i dali živote za slobodnu, demokratsku i ravnopravnu Bosnu i Hercegovinu - rekao je Novalić. 

Istakao je da su se kroz historiju neke od najznačajnijih bitaka borbe protiv fašizma odigrale upravo na teritoriji Bosne i Hercegovine. Tako i 47 godina poslije, dodao je, kada je pokušano da se provedu slične fašističke ideje istrebljenja jednog naroda, Bosanci i Hercegovci, zlatni ljiljani, ponovo su digli u borbu da odbrane ljudska prava i slobode. 

-Danas, nakon 75 godina, i dalje se borimo protiv pokušaja provođenja profašističkih ideja. Danas kad slavimo Dan pobjede nad fašizmom, Dan zlatnih ljiljana i Dan Europe, želim poslati poruku da nikada nećemo odustati od borbe protiv rasne i etničke diskriminacije, nasilja, negiranja genocida i fašističkog zla u svakom njegovom obliku - poručio je premijer FBiH.

Bosanci i Hercegovci su, naglasio je, narod koji se nikada neće umoriti, narod čije kulturne i moralne vrijednosti niko neće uništiti, ni jedna fašistička ideologija, narod koji ostaje zajedno u svakoj situaciji, oprašta, ali ne zaboravlja.

-Svim građanima čestitam ovaj značajni datum i zahvaljujem im jer se zajednički borimo za slobodnu i demokratski Bosnu i Hercegovinu - poruka je premijera Novalića.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sud BiH potvrdio - otpremljena drugostepena presuda u predmetu Fadil Novalić i drugi

Potvrđena osuđujuća presuda Novaliću, Solaku i Hodžiću

Svečani koncert Sarajevske filharmonije u Vijećnici povodom Dana pobjede nad fašizmom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'