Kultura     | 10.05.2020. 13:35 |

Knjiga.ba preporučuje novi roman Darka Cvijetića 'Što na podu spavaš'

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 10.maja (FENA) – Online knjižara Knjiga.ba preporučuje nove naslove iz svoje ponude, a to su "Što na podu spavaš" Darka  Cvijetića,  "Ministar"  Stefana Boškovića  te "Povratak Timotija Arčera" koji potpisuje Filip K. Dik.

- Književnost Darka Cvijetića hrabar je i uzaludan trud da se razumije drugog i da se ima srca za njegovu patnju. A ljudi vole kada su žrtve, u tome uživaju više nego u ičemu drugom u životu, ali ih tuđa patnja ugrožava i ponižava. Ako i taj drugi pati, tada je i on žrtva. A ako je već žrtva, onda mora da negdje postoji i onaj koji ga je učinio žrtvom. Ljude vrijeđa i sama pomisao da su odgovorni za patnju drugih. Nakon što je vrlo pomno opisao svijet crvenog nebodera, Cvijetić se odvažio baviti načinom na koji se odlazilo iz kasarni opkoljenog grada. Priča koju je pritom ispričao neočekivana je i strašna. I u njoj opet ništa nije prešućeno. I opet je, kao i prvi put, morala biti ispričana. Ovaj je put čovjek čovjeku brat. Ali više ne u metafori - zapisao je o novom Cvijetićevom romanu Miljenko Jergović.

Roman „Ministar“  Stefana Boškovića prati  život Valentina Kovačevića,ministra kulture Crne Gore, kroz devet turbulentnih dana u kojima se bori s poteškoćama poslovnih pritisaka, kulturnih običaja, administracije i neizbježnog dna porodične historije.

Bošković piše filmski brzo i literarno studiozno, elementi političkog trilera, noira, psihodelije i melanholije čovjeka i društva u tranziciji organski a nepredvidljivo rastu jedno iz drugoga pa se svako malo čitatalac može zapitati ko je ovdje lud: ministar, društvo ili on sam. Na tako teška pitanja nema lakih odgovora, pa koliko god ova knjiga bila opčinjavajuća, njezin je efekt secirajući i otrežnjujući: i čovjek i društvo se otkrivaju u svoj svojoj bijedi i raskoši, u neskladu i težnji da se dosegne žuđena normalnost i mir, zapisao je Kruno Lokotar.

 Iz Online knjižare Knjiga.ba poručuju kupcima da će  zbog  mjera za suzbijanje širenja koronavirusa a koje se odnose na ograničavanje kretanja i okupljanje, sve online narudžbe imati produženi rok isporuke.

 

 

 

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Knjiga.ba predstavlja nove zanimljive naslove iz ponude

Knjiga.ba: Roman Vesne Dedić 'Ne dam te' najtraženiji naslovu u junu

Knjiga.ba - Novi naslovi u junu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo