Bosna i Hercegovina

Šeranić: Relaksaciju mjera mora da prati odgovornije ponašanje građana

Tekst: Dušica Stanojević, Foto FENA/Arhiva

BANJA LUKA, 11. maja (FENA) – Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Republici Srpskoj (RS) Alen Šeranić ocijenio je danas da ponašanje građana mora da bude odgovornije, s obzirom da je u RS od danas na snazi relaksacija određenih mjera kоје su bile nа snаzi kаkо bi sе spriјеčilо ili smаnjilо širеnjе virusа korona.

-Ta naša odgovornost bit će ogledalo onoga što će nas dočekati u narednom periodu – istakao je Šeranić izrazivši nadu da će broj pozitivnih na virus korona u tom bh. entitetu biti manji.

Uz poštivanje mjera zaštite u RS su od danas, nakon dva mjesec pauze, počeli s radom ugostiteljski objekti, frizerski saloni, predškolske ustanove, autoškole, privatne stomatološke ambulante, javni prijevoz na područnim i republičkim linijama, priređivači igara na sreću, teretane i fitnes centri na otvorenom.

Kada je u pitanju stopa smrtnosti od koronavirusa u RS, resorni ministar je rekao da ti podaci nisu najrelevantniji, jer ne postoji stvarni broj zaraženog stanovništva.

Najviše preminulih u entitetu RS su osobe starije od 65 godina i imali su više oboljenja.

Precizirao je da komisije zadužene za provjeru protokola u bolničkom sistemu rade svoj posao i da će rezultati biti poznati nakon kompletiranja izvještaja.

Kada je riječ o komisiji za vanredni stručni nadzor u vezi sa preminulom trudnicom u UKC-u RS, Šeranić je rekao da imaju rok od 30 dana da završe taj dio posla.

Govoreći o pokretnoj bolnici, koju je nabavila Vlada RS, Šeranić je naveo da je bilo određenih problema u vezi s transportom određenih njenih dijelova i opreme, ali da će taj objekat biti kompletiran, montiran i prikazan javnosti.

(FENA) L.A.