Ekonomija     | 11.05.2020. 10:15 |

Šimširov moljac čini velike štete poljoprivrednicima u HBŽ-u

FENA Saopćenje

LIVNO, 11. svibnja (FENA) - Na pojedinim mjestima na području Hercegbosanske županije (HBŽ) uočena je pojava šimširovog moljca, a Vlada HBŽ-a obavještava poljoprivrednike kako štete čini gusjenica koja se intenzivno hrani lišćem i koja za kratko vrijeme uzrokuje potpunu defolijaciju šimšira.

Simptomi koji ukazuju na prisutnost ovog štetnika je pojava svilenkastih zapredaka i svilenih niti na šimširu. Gusjenice ovog štetnika su iznimno proždrljive i na jednom grmu ih se može nalaziti i više od stotinu, ističe se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Navodi se kako u mlađim razvojnim stadijima imaju zelenožutu boju tijela s crno obojanom glavom dok su odrasle gusjenice zelene s karakterističnim debelim crnim i tankim bijelim prugama te crnim točkicama na leđnoj strani.

Suzbijanje štetnika, dodaju, vrši se mehaničkim putem prskanjem grmova visokotlačnim čistačima te u slučaju da se radi o pojedinačnim biljkama skupljanjem i uništavanjem gusjenica.

"U svrhu zaštite grmova može se izvršiti tretiranje jednim od kemijskih pripravaka Fastac EC, Decis 2,5 EC, Actara 25 WG i slično, s tim da je nakon aplikacije insekticida poželjno biljke 24-48 sati prekriti pvc folijom, a sve kako bi učinak primijenjenih pripravaka bio što veći", napominju iz Vlade.

Učinkovitost insekticida je najveća kada se suzbijaju mlade gusjenice pošto su odrasli razvojni stadiji otporniji na primijenjene insecticide, stoji u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

TK - Očuvanje pčelinjeg fonda je cilj resornog ministarstva i Saveza pčelara

Za 16 bh. poljoprivrednika i preduzeća 1,25 miliona KM bespovratnih sredstava

Košarac: Isporučene pošiljke sadnog materijala povrća iz BiH na rusko tržište

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'