Regija     | 11.05.2020. 13:00 |

Slovenija: Troje novozaraženih, relaksacija mjera se nastavlja

FENA Agencije

LJUBLJANA, 11. svibnja (FENA) - U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, dok se popuštanje epidemioloških mjera nastavlja otvaranjem javnog prometa i pripremama za ponovni rad škola i vrtića, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

 Broj testiranja bio je nešto manji, kako je uobičajeno u dane vikenda, pa su s 537 testa otkrivena tri nova slučaja Covida-19 u zadnja 24 sata. Ukupan broj zaraženih od početka epidemije popeo se na 1460, nakon provedenih 63.365 testiranja.

 U zadnja 24 sata u Sloveniji nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj pa ukupan broj umrlih među zaraženima koronavirusom ostaje na 102.

 Trenutačno je hospitalizirano 42 bolesnika, jedan više nego prethodnog dana. Na intenzivnoj njezi je 10 teže oboljelih, jednak broj kao prethodnog dana, a nijedan među njima u zadnja 24 sata nije otpušten iz bolnice. Iz bolnica je od početka epidemije nakon oporavka otpušteno ukupno 256 pacijenata.

 Slovenija, zbog znatnog smanjivanja broja novooboljelih i pada onih koji se liječe u bolnicama, kao i niskog reprodukcijskog broja širenja virusa, nastavlja s relaksacijom ranije određenih restriktivnih mjera.

 Tako je od ponedjeljka, nakon skoro dva mjeseca, počelo otvaranje javnog putničkog prometa, autobusnog i željezničkog, ali uz obvezu socijalnog distanciranja i korištenja zaštitnih sredstava, a vlada najavljuje da bi ovaj tjedan ponovo mogao biti otvoren međunarodni zračni promet.

 Za idući tjedan najavljeno je otvaranje vrtića i nižih razreda osnovne škole.

 Kako je u ponedjeljak izneseno na konferenciji za novinare, u tijeku su pripreme kako bi osnovci iz prva tri razreda idućeg  ponedjeljka opet mogli u školske klupe, ali uz mjere epidemiološke zaštite i potrebno distanciranje i u grupama do najviše 15 učenika, dok za učenike ostalih razreda i dalje ostaje nastava na daljinu.

 Za idući ponedjeljak planira se i ponovno otvaranje vrtića, ali s preporukom da dolaze samo zdrava djeca i to onih roditelja koji rade i ne mogu osigurati njihovo čuvanje na drugi način.

 Planira se da u vrtićkim skupinama nakon njihova otvaranja bude najviše osmero do desetero djece, a u izradi su i protokoli kako će se to odvijati, rečeno je na konferenciji za novinare.

 Epidemiolozi su pri tome naveli da je nedavna serološka studija na nacionalnom uzorku svih dobnih skupina pokazala kako je prokuženost djece na koronavirus na istoj razini kao i kod drugih dobnih skupina.

 Preliminarni rezultati navedene serološke studije, koja je objavljena prošlog tjedna, pokazuju da je u kontaktu s koronavirusom bilo od dva do četiri posto ukupne slovenske populacije, što je relativno mali udio stanovništva, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo