Bosna i Hercegovina     | 11.05.2020. 14:33 |

Izetbegović-Lajčak: Podrška evropskoj inicijativi Predsjedništva BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak obavijestio je danas tokom telefonskog razgovora predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića o zadacima i aktivnostima u okviru svoje nove dužnosti na poziciji specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, kao i za pitanja koja se tiču zapadnog Balkana, te je izrazio optimizam u rješavanju brojnih pitanja kojima će se u budućnosti posvetiti.

Istaknuo je posvećenost podršci Bosni i Hercegovini koja će od međunarodne zajednice biti jača posebno nakon slabljenja restriktivnih mjera vezanih za ograničavanje putovanja uvedenih zbog pandemije.

Tema razgovora je bila i situacija u vezi s pandemijom koronavirusa, kao i napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Sagovornici su pozdravili poruke s nedavno održanog samita Evropska unija - Zapadni Balkan kojima je potvrđena čvrsta evropska perspektiva Bosne i Hercegovine i regiona.

Lajčak je pozdravio novu inicijativu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i radne grupe s ciljem ubrzavanja evropskog puta i intenzivnijeg provođenja 14 prioriteta Evropske komisije.

Istaknuto je da bi dobijanje kandidatskog statusa predstavljalo snažnu pozitivnu poruku kada je u pitanju evropski put BiH, saopćeno je danas iz SDA.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lajčak i Bislimi razgovarali o ukidanju dinara na Kosovu i sporazumu o normalizaciji odnosa

Bruxelles: Lajčak pozvao predstavnike Srbije i Kosova na sastanak o dinaru

Lajčak danas u posjetu Beogradu, sutra putuje u Prištinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo