Svijet     | 11.05.2020. 18:07 |

Švicarska - Postepeno ublažavanje restriktivnih mjera

FENA Internet

ŽENEVA, 11. maja (FENA) - Švicarska je započela postepeno ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije COVID-19 jer je registrovan pad slučajeva zaraze koronavirusom.

Vlada te zemlje danas je ublažila, nakon gotovo dva mjeseca, ograničenja zbog kojih su zatvorene škole, uredi, restorani i gotovo sve prodavnice osim dobavljača hrane i apoteka, javlja AFP.

Stari grad u Ženevi oživio je, djeca su krenula u škole, prodavnice su ponovo otvorile svoja vrata, kao i gradski restorani koji imaju pregrade između stolova i gdje je obavezno dezinfencioniranje na ulazu.

Federalni ured za javno zdravstvo saopćio je da je u posljednja 24 sata zabilježeno samo 39 novih slučajeva zaraze, što potvrđuje znatan pad u odnosu na gotovo 1.500, što je bio rekord u jednom danu 23. marta. U Švicarska je registrovano 30.344 slučaja zaraze, a preminule su  1.543 osobe od posljedica COVID-19.

Daniel Koch, koji je na čelu ureda za zarazne bolesti, nazvao je nedavne trendove "pozitivnim" i rekao da će vlasti tražiti mogućnost ubrzanog daljnjeg ublažavanja ograničenja kako uslovi budu dozvoljavali.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola

Švicarsko stanovništvo raslo je prošle godine rekordnom stopom u 60 godina zahvaljujući Ukrajincima

Rusija odbacuje mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švicarskoj

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta