Svijet     | 11.05.2020. 18:24 |

Rusija - Putin proglasio djelimični prekid ograničenja u oblasti ekonomije

FENA Internet

MOSKVA, 11. maja (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je prekid djelimične obustave rada u privredi, ali napomenuo je da će neka ograničenja ostati.

Putin je, govoreći u televizijskom obraćanju naciji u ponedjeljak, rekao da će na regionalnim guvernerima u dalekoj Ruskoj Federaciji ostati da odluče koji bi industrijski pogoni mogli ponovo biti otvoreni od utorka. Naglasio je da je od suštinske važnosti očuvati radna mjesta i održati ekonomiju pod uvjetom da radnici strogo poštuju sanitarne norme.

Putin je naredio ekonomsku obustavu krajem marta, iako je ključnim industrijskim postrojenjima i nekim drugim sektorima dozvoljeno da nastave s radom. Većini Rusa naređeno je da ostanu kod kuće, osim posjeta obližnjim trgovinama, apotekama i posjeta ljekarima.

Moskva će dopustiti da svi njeni industrijski pogoni i gradilišta nastave s radom od utorka, a Putin je rekao da bi i druge regije mogle slijediti primjer. Prodavnice koje nisu prehrambene prirode, frizerski saloni, prodavači automobila i većina drugih preduzeća u sektoru usluga i dalje su zatvoreni.

Putin je naglasio da ograničenja moraju biti ukinuta postepeno kako ne bi došlo do novog vala zaraza.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!