Regija     | 12.05.2020. 17:42 |

Ekološki aktivisti prosvjedovali pred slovenskim parlamentom

FENA Agencije

LJUBLJANA, 12. svibnja (FENA) - Više stotina ekoloških aktivista prosvjedovalo je u utorak pred slovenskim parlamentom protiv zakonskih izmjena kojima se zaoštravaju uvjeti za registraciju nevladinih udruga za zaštitu okoliša te smanjuje njihov i utjecaj na izdavanje suglasnosti za velike investicijske projekte.

Prema izmjenama zakona o građevinarstvu i zakona o očuvanju prirode, djelovanje nevladinih organizacija na tom području ograničilo bi se i smanjio njihov utjecaj na postupke dobivanja potrebnih suglasnosti, na koji su do sada mogli ulagati prigovore.

Prema novim zakonskim odredbama takve nevladine udruge i društva morat će imati najmanje tri stalno zaposlena djelatnika s punim radnim vremenom, najmanje 50 registriranih članova i minimalno 10.000 eura imovine, morat će održavati i redovne sastanke i skupštine, a zakonske odredbe primjenjivat će se retroaktivno za zadnje dvije godine.

Tome se je prosvjedima pred zgradom parlamenta suprotstavilo više stotina ekoloških aktivista, zvižducima i skandiranjem parola protiv zakonskih izmjena.

Istaknuli su da se, po njihovu uvjerenju, krivnjom sadašnje vlade u Sloveniji širom otvaraju vrata investitorima čiji građevinski projekti ugrožavaju okoliš i prirodu jer će se takvi projekti ubuduće odobravati bez adekvatnog nadzora javnosti.

Zaoštravanje kriterija za djelovanje nevladinih organizacija s druge je strane podržala slovenska Gospodarska komora, kao predstavnik poslodavaca, ustvrdivši da mnoge registrirane ekološke nevladine udruge ne djeluju u interesu javnosti niti gospodarstva, te da bi kriteriji za njihovo djelovanje morali biti još oštriji i da bi morale imati najmanje 100 aktivnih članova da im se omogući registracija, prenosi Hina.

Vladino ministarstvo za okoliš i prostor tvrdi da su zakonske izmjene na području građevinarstva potrebne kako bi se ta djelatnost oporavila nakon koronakrize, te da i prema standardu Europske komisije nevladine udruge moraju imati određen minimalan broj aktivnih članova, kako bi se legitimirale kao aktivna društva u postupcima vezanim na izdavanje ekoloških suglasnosti i građevinskih dozvola.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana