Sport     | 13.05.2020. 13:48 |

Peštek: Olimpijski bazen "Otoka" spreman nastaviti s radom

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Olimpijski bazen "Otoka" u Sarajevu spreman je, kada to nadležni organi dozvole, ponovno otvoriti svoja vrata svima koji su prije proglašenja pandemije koronavirusa koristili bazen i ostale sportsko-rekreativne sadržaje.

Direktor Olimpijskog bazena "Otoka" Enes Peštek je u razgovoru za Fenu podsjetio da su potpuno obustavili pružanje usluga korisnicima i reducirali rad odmah nakon naredbe kriznih štabova od 17. marta, ali da su sada spremni nastaviti s radom.

Kazao je da korištenje bazena i vode apsolutno ne ugrožava korisnike, te da je hlorisana voda čak i prepreka širenju zaraze.

- Važno je istaći da korištenje bazena i vode apsolutno ne ugrožava korisnike, nego naprotiv, hlorisana voda je prepreka širenju zaraze, o čemu već postoje ozbiljne studije u zemljama regije - navodi Peštek.

Po njegovim riječima, jedini problem je fizička distanca koja je definirana odredbama nadležnih institucija, ali tvrdi da i za to imaju rješenje.

Kaže da su svjesni ovih ograničenja, te da organizacijski mogu ispoštovati poštivanje navedenih fizičkih preporuka i učiniti trenažni i rekreativni proces sasvim bezbjednim.

Peštek napominje da su nadležnim organima već upućene molbe da bazen bude tema razmatranja u kojima bi se donijela odluka i omogućio rad nakon prvih mjera normalizacije stanja.

Podsjeća da je jedna od osnovnih programskih djelatnosti Olimpijskog bazena "Otoka", obuka neplivača učenika osnovnih škola, otkazana, ali da je moguće nadoknaditi propušteno i okončati cjelokupan projekat početkom nove školske godine, ukoliko se stanje do tada normalizira.

- Odnedavno smo postali i Centar za obuku spasilaca i spasilačkih službi na uređenim kupalištima. Uspješno smo izvršili obuku prve grupe polaznika, ali planirani tečaj za nove polaznike će morati sačekati dok se normalizira stanje u našem gradu pruzrokovano koronavirusom - navodi direktor Olimpijskog bazena "Otoka". 

Peštek je napomenuo i da je Olimpijski bazen centar okupljanja i realizacije trenažnog procesa svih klubova vodenih sportova - plivačkih, ronilačkih, vaterpolo klubova..., i da kao takvi gube u svim segmentima.

- Sportisti su najveći gubitnici kojima forma svakodnevno pada, a znamo da su neki od njih dostizali formu boreći se ispuniti sportsku normu za nastup na olimpijskim igrama u Tokiju - kazao je on. 

Peštek ističe da su uposlenici Olimpijskog bazena "Otoka" spremni za rad. Napominje kako je izuzetno važno da što prije počnu s radom, ne samo zbog njihove osnovne djelatnosti i finansijskih aspekata, nego i zato što smatraju da bi otpočinjanje rada bazena imalo i simbolički društveni značaj normalizacije općeg načina života, ali i vraćanje uvjeta za odvijanje trenažnog procesa mnogim mladim sportistima - plivačima.

- Očigledno je da će sezona godišnjih odmora, odlazaka na more ove godine biti reducirana. Smatramo da bi veliki broj građana svoj godišnji odmor mogao provesti na Olimpijskom bazenu. Naši kapaciteti omogućavaju sasvim bezbjedno korištenje oko 1.500 korisnika na dnevnom nivou - poručio je na kraju Peštek.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Olimpijski bazen Otoka - Projekat rehabilitacije djece sa poteškoćama u razvoju na području KS

Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike četvrtih razreda

Na Olimpijskom bazenu Otoka 13. međunarodni vaterpolo turnir 'Sarajevo Champions Challenge'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!