Bosna i Hercegovina     | 13.05.2020. 14:10 |

BPK - Jedina inficirana osoba u fazi oporavka od koronavirusa

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 13. maja (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) jedna osoba je inficirana koronavirusom.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo naglašava da je i ta osoba u fazi oporavka.

„Pacijent je i dalje smješten u vanbolničkom izolatoriju Kantonalne bolnice Goražde i dobrog je općeg zdravstvenog stanja. Rezultati prvog retestiranja su negativni, obavili smo i drugo i rezultati se očekuju. Ukoliko i taj test bude negativan, moći ćemo reći da je osoba oporavljena“ - pojasnila je dr. Bičo.

Ona je podsjetila da su ukupno 22 osobe s područja BPK-a dosad oporavljene od koronavirua, dok se trenutno 56 osoba nalazi pod zdravstvenim nadzorom.

„U protekla dva dana imali smo 90 testiranja i svi su rezultati negativni. Testirani su bliži kontakti inficirane osobe, uposlenici vrtića koji trebaju početi s radom, zatim Doma za stara i iznemogla lica, pacijenti u COVID ambulanti, Kantonalnoj bolnici te na terenu. Masovna testiranja počela su i na području Općine Foča u FBiH“ - precizirala je ona.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo istakla je da je dosad u tom kantonu izvršno 1.400 testiranja. Ocijenila je da je epidemiološka situacija u BPK-a stabilna, ali da je nužno pridržavati se mjera zaštite

„Počinju s radom ugostiteljski objekti, stomatološke ambulante, javni prijevoz, vrtići i obaveza svih je da se pridržavaju epidemioloških mjera zaštite. Mi smo tim subjektima proslijedili preporuke za rad u ovim okolnostima koje moraju poštovati. Virus slabi ali pandemija još nije završena i neophodno je da se pridržavamo svih mjera zaštite“ - naglasila je direktorica Zavoda za javno zdarvstvo BPK-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta