Bosna i Hercegovina     | 14.05.2020. 10:13 |

PSBiH-Nakon pauze izazvane koronavirusom danas zasjedaju parlamentarne komisije

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Pojedine komisije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, nakon pauze u radu uzrokovane pandemijom koronavirusa, zasjedat će danas kako bi, između ostalog, razmatrale materijale koji bi se trebali naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta zakazane za sutra.

Predviđeno je održavanje sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, na čijem dnevnom redu je razmatranje podobnosti i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice kao i zamjenika ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma trebala bi razmatrati usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH te principe Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Predlagači ovog zakonskog prijedloga su poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Kako je navedeno u predloženom tekstu, ovim zakonom pobІiže se uređuje postupak izbora sudaca Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, te prestanak mandata trojice sudaca stranih državljаna koje je izabrao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Poslanička inicijativa Šemsudina Mehmedovića kojom se traži izmjena odluke Zajedničke komisije za administrativne poslove u smislu da se poslanicima dok traje blokada rada Predstavničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju, trebala bi se naći pred članovima dvije komsije – Komisije za finansije  budžet Predstavničkog doma i Zajedničke komisije za administrativne poslove.

Također, predlagač ovom inicijativom potiče Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definirala.

Mehmedović u obrazloženju inicijative navodi kako smatra moralnim da se ovakva inicijativa podrži, "jer nije u redu da se isplaćuju plaće tokom mjeseca u kome zaposlenik ili radnik ili službenik nije radio".

Zajednička komisija za ljudska prava, između ostalog bi trebala razmatrati poslaničku inicijativu Predraga Kojovića, Aide Baručije, Damira Arnauta i Mirjane Marinković-Lepić kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da, s ciljem povratka građana BiH iz inozemstva, provede sve neophodne radnje s ciljem organizacije povratka državljana BiH iz inozemstva, koristeći sve raspoložive resurse, uz istovremeno poštivanje zdravstvenih procedura propisanih od nadležnih organa kojima se sprečava širenje zaraze koronavirusom. Također, da otkloni sve eventualne nedostatke i dileme koje se javljaju u primjeni postojećih procedura kako bi se izbjegle gužve, rizik od zaraze i nepotrebno maltretiranje naših građana prilikom povratka u zemlju.

Danas bi trebala biti održana i sjednica Kolegija Predstavničkog doma u proširenom sastavu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'