Ekonomija     | 17.05.2020. 12:22 |

Jurčević: Potrebna nova veterinarska stanica, a u deficitu smo i s kadrovima

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 17. svibnja (FENA) - Direktor Veterinarske stanice u Tomislavgradu Jozo Jurčević primarno kao i ranijih godina ukazao je na potrebu izgradnje novog objekta veterinarske stanice te na deficit kadra i veterinarsko-tehničke opreme.

On je ovu problematiku, koja se ponavlja iz prethodnih godina, ponovno predstavio na sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrad.

Kako je za Fenu kazao direktor Veterinarske stanice Jozo Jurčević, objekt u kojem se trenutno nalazi veterinarska stanica u Tomislavgradu nije u dobrom stanju ali je funkcionalan i zasada se mogu u njemu obavljati određene intervencije na životinjama.

-Međutim, u planu nam je nabavka određene dijagnostičke opreme, poput ultrazvuka za male životinje, ali i laboratorija gdje će se moći obaviti određene pretrage, zbog čega je potrebna ili adaptacija starog ili izgradnja novog objekta - istaknuo je Jurčević.

Kad je riječ o stručnim kadrovima, ravnatelj  Veterinarske stanice napominje ta ta stanica ima uposlena tri doktora veterinarske medicine koji su u stalnom radnom odnosu i jednog doktora - veterinara po ugovoru o djelu.

-Na nedostatak kadrova ukazujem pošto na području općine Tomislavgrad, prema nepotpunim podatcima, ima oko 20 tisuća grla goveda, ovaca i svinja o kojima se većinom brine upravo ova Veterinarska stanica u Tomislavgradu- podvukao je Jurčević.

Napominje također kako je općina Tomislavgrad prva u BiH po uzgoju goveda, zahvaljujući prije svega sustavu uzgoja "krava-tele" koja postaje najisplativiji oblik proizvodnje.

Objašnjavajući taj sustav, on kaže kako je osnovni proizvod uzgoja tele, spremno za daljnji uzgoj i tov.

-Tele je glavni proizvod, ali se ne zanemaruje proizvodnja mlijeka kod krava što je ključni faktor za odgoj zdravog vitalnog teleta, kao osnovna hrana do 6-7 mjeseci starosti do kada ostaje uz kravu. Karakteristika ovog uzgoja je veći broj krava što je i optimalno uz osigurane zemljišne resurse - objašnjava Jurčević.

Što se tiče dijagnostički mjera, prema njegovim riječima, Veterinarska stanica u Tomislavgradu uglavnom vrše ispitivanje samo na tri bolesti i to na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu.

- Tijekom 2018.godine na te bolesti ispitano je 6.591 životinja, u 2019. godini 6.652 dok se ispitivanje drugih bolesti kao sto je bruceloza, Q-groznica kod ovaca ne radi poradi nedostatka sredstava, te se provodi samo cijepljenje podmlatka protiv bruceloze pa je tako cijepljeno 4.480 janjaca i jaradi- kaže Jurčević uz napomenu da te bolesti postoje i kod ovaca i koza.

Od preventivnih mjera, ističe ravnatelj te veterinarske stanice, provodi se i obavezna mjera cijepljenje svinja protiv svinjske kuge i cijepljenje pasa protiv bjesnoće.

Jedina mjera, kaže, za unapređenje stočarstva koja se provodi u tomislavgradskoj općini je mjera umjetnog osjemenjivanja.

-Veterinarska služba vrši uslugu na poziv vlasnika i usluga se pruža u staji vlasnika što je najprihvatljiviji način za vlasnika životinje, dok za službu predstavlja vrlo veliko opterećenje jer se troši jako puno vremena s kućnom posjetom, a i troškovi prijevoza su znatni u samoj cijeni koštanja usluge - kaže Jurčević,  dodavši da je ipak ovaj vid unapređenja govedarstva najbolji za ovdašnje uvjete i najmanje košta.

On dodaje da kod ovdašnjih stočara trenutno prevladavaju visokovrijedne pasmine krava montafonci i simentalci koji zahtjevaju jako dobru prehranu.

-Ako nije prehrana dobra, krava neće 'voditi' na vrijeme te je potrebno obaviti više veterinarskih pregleda što stvara i veći trošak ako se radi o naseljima malo više udaljenim od Tomislavgrada. S druge strane usluga osemjenjivanja se plaća samo jednom godišnje za jednu kravu, dok naše posjete mogu potrajati više dolazaka i uračunato je u tu cijenu - objasnio je Jurčević.

Navodi i to kako je Općinsko vijeće prepoznalo ovu mjeru kao vrlo važnim te je sufinancira u visini 50  posto u cijenu koštanja, odnosno sa 27 tisuća maraka, dok je na razini cijele prošle godine sufinanciranje veterinarskih usluga u liječenju od strane Općinskog vijeća iznosilo 44.771 maraka.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom