Ekonomija     | 14.05.2020. 14:47 |

Vidović: Deficit u budžetu RS 412 miliona KM, zaduženje ide na 678 miliona

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 14.maja (FENA) – Prihodi u budžetu Republike Srpske (RS) planirani za ovu godinu bit će manji za 238,7 miliona KM, a RS će se morati zadužiti za duplo veći iznos od planiranog – potvrdila je danas Zora Vidović, ministrica finansija RS-a.

- Od polovine marta do danas prihodi su već smanjeni za 140 miliona KM, zbog čega će biti korigovan planirani budžetski okvir – precizirala je Vidović na konferenciji za novinare nakon sjednice entitetske vlade.

Zbog smanjenja prihoda usljed novonastale situacije izazvane koronavirusom predložen je kaže rebalans entitetskog budžeta, a u resornom ministarstvu smatraju da će deficit u budžetskoj kasi iznositi 412 miliona KM.

Narodnoj skupštini RS-a bit će predložena i izmjena odluke o dugoročnom zaduženju, koja će s planiranih 315 miliona, biti povećana na 678 miliona KM.

-Na domaćem tržištu RS će se zadužiti za 354 miliona, već se zadužila 214 miliona i ostaje da se zaduži 140 miliona KM. Sredstva od Međunarodog monetranog fonda (MMF), Evropske komisije i EBRD-a iznose 323,8 miliona KM - rekla je Vidović i dodala da je to maksimalni iznos zaduženja, s kojim vlasti planiraju da "prebrode" rashode u budžetu.

Dug RS će u tom slučaju iznositi pet milijardi i 988 miliona KM, što j 55,9 posto BDP-a, a gornja granica je 60 posto, što znači da tu imamo prostor za zaduženje za još 570 miliona - istakla je ona.

Entitetska ministrica finansija je rekla da je na današnjoj sjednici Vlade RS prihvaćena uredba sa zakonskom snagom, koja se odnosi se na obaveze koje je Vlada preuzela prema privrednicima.

Svim pravnim subjektima u RS koji su radili do 12. maja bit će plaćeni dopirinosi na plaće, kao i u martu, a za one koji i dalje ne rade bit će uplaćene minimalne plaće radanicima sa porezima i doprinosima.

Također, Vlada RS donijela je uredbu o formiranju kompenzacionog fonda, a kako kaže Vidović, to je pravni nasljednik Fonda solidarnosti.

Novoformirani fond će voditi evidenciju o prikupljenjim i raspoređenim sredstvima za sprečavanje štetnog uticaja virusa korona.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u RS Srđan Rajčević rekao je da su visokoškolske ustanove dužne da organizuju pet ispitnih rokova u osam termina.

Riječ o apriliskom, junsko-julskom, augustovskom, septembarskom i oktobarskom roku za akademsku 2019.-2020. godinu.

Naglasio je da su visokoškolske ustanove dužne da se pridržavaju mjera i preporuka Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!