Ekonomija     | 15.05.2020. 12:16 |

Općina Stari Grad će olakšati rad privrednih subjekata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15.maja (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo  Ibrahim Hadžibajrić održao je radni sastanak sa članom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnikom ministra za javno zdravlje Goranom Čerkezom povodom mjera kojima je omogućen rad određenih privrednih subjekata.

Tokom razgovora Čerkez je istakao kako je Općina Stari Grad bila među prvim lokalnim zajednicama koja je donijela pravovremene mjere u borbi protiv korone, ali i mjere u cilju pomoći socijalno ugroženim i privrednim subjektima, saopćila je Služba za odnose s javnošću i informacione sisteme Općine Stari Grad Sarajevo.

Čerkez je podsjetio na  obavezno poštivanje propisanih mjera distance u ljetnim baštama, te dodao da do daljnjeg neće biti dozvoljen rad ugostiteljskim objektima u zatvorenom.

Iz tog razloga načelnik Hadžibajrić odlučio je predložiti nove mjere kao olakšicu poslovanja privrednicima u Starom Gradu.

Hadžibajrić je kazao da će predložiti  Općinskom vijeću Stari Grad, već na sljedećoj sjednici, da ugostitelje koji posluju u zatvorenim prostorima, a koji su u vlasništvu Općine , 100 posto  oslobode obaveze plaćanja zakupa za mjesec maj.

-To se neće odnositi na korisnike javnih površina jer im je sada dozvoljen rad - izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Općinski načelnik  je još u martu donio mjeru kojom su za 50 posto umanjene zakupnine za poslovne prostore i javne površine u ovoj općini, usljed pojave koronavirusa. U aprilu su zakupci poslovnih prostora i javnih površina u Starom Gradu 100 posto oslobođeni obaveze plaćanja zakupa, a ove odluke podržalo je i Općinsko vijeće Stari Grad.

 Načelnik Hadžibajrić je potvrdio da su u Starom Gradu razmotrene i dodatne lokacije za postavljanje ljetnih bašti, što će također omogućiti djelimičnu normalizaciju poslovanja ugostiteljima.

 On je najavio da će se omogućit zakup centralnog dijela ulice Štrosmajerova u svrhu postavljanja ljetnih bašti.

-Svi će se trebati pridržavati propisanih gabarita za korištenje javne površine, kao i mjera Federalnog kriznog štaba o socijalnoj distanci, a sa strana će biti dovoljno postora za kretanje pješaka ili hitne intervencije - izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da se ovom mjerom nastoji olakšati rad privrednih subjekata, ali i da se neće dozvoliti bilo kakve zloupotrebe, te će općinski inspektori svakodnevno obilaziti teren i vršiti kontrolu.

 Što se tiče ostalih lokacija koje bi mogle biti iskorištene za ljetne bašte, općinski načelnik s rukovodiocima nadležnih službi razmatra mogućnost postavljanja ljetnih bašti na dijelu višenamjenskog trga iznad podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića i  druge lokacije gdje je moguće postaviti bašte, ali pod uslovom da njihovo postavljanje ni u kom slučaju ne ugrožava pješački saobraćaj ili pristup vozilima hitne intervencije, saopćila je Služba za odnose s javnošću i informacione sisteme Općine Stari Grad

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo