Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 12:51 |

Mostarski Dom zdravlja dobio zaštitnu opremu i dezinfekcijska sredstva

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. svibnja (FENA) - Projekt jačanja sestrinstva u BiH (ProSes) sredstvima Vlade Švicarske osigurao je i u petak donirao jednokratnu pomoć u vidu zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava za patronažne sestre u Domu zdravlja Mostar.

Paket zaštitne opreme uključuje zaštitna odijela, kape, rukavice, maske, zaštitu za obuću te sredstva za dezinfekciju ruku, a osim toga, projekt je nabavio i zaštitne vizire koje je besplatno izradio Univerzitet u Zenici, priopćeno je iz Doma zdravlja Mostar.

Osim mostarskom Domu zdravlja, ProSes je opremu u vrijednosti od 64.225 maraka osigurao za patronažne sestre u još 15 domova zdravlja s kojima ima uspostavljenu suradnju, i to u Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Derventi, Livnu, Odžaku, Stari Grad Mostar, Orašju, Prijedoru, Prnjavoru, Tomislavgradu, Tuzli, Zenici i Vitezu.

"Značaj usluga koje pružaju medicinske sestre i tehničari, tijekom pandemije covida-19 postao je očigledniji nego ikada prije. Blizu 300 patronažnih sestara, medicinskih sestara-tehničara obiteljske medicine u zajednici u 16 općina koje podržava navedeni Projekt, nastavljaju u kućnim posjetama pružati usluge svojim pacijentima, prvenstveno najugroženijim osobama. Da bi mogli nastaviti raditi u punom kapacitetu tijekom postojeće krize, neophodna im je adekvatna zaštita", navodi se u priopćenju mostarskog Doma zdravlja.

Po njihovim riječima, svaka kućna posjeta zahtjeva korištenje novog kompleta opreme da bi se spriječilo potencijalno prenošenje virusa iz jednog u drugo domaćinstvo ili u dom zdravlja, a adekvatnom zaštitom medicinskih sestara sprječava se mogućnost njihovog inficiranja i obolijevanja koje bi moglo dovesti do toga da nema dovoljno zdravstvenih radnika da se brinu o potrebama stanovništva.

Patronažnim sestrama bit će, kako kažu, osigurana edukacija putem video materijala i online obuke, a onima koji su iskazali potrebu u narednom razdoblju pružit će se i psihološka podrška u suradnji s Projektom mentalnog zdravlja u BiH.

Inače, Projekt jačanja sestrinstva u BiH od 2012. godine intenzivno pruža potporu relevantnim partnerima u području reguliranja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara i jačanja strukovnih udruženja. Projekt financira Vlada Švicarske, a provode Fondacija fami BiH i Ženevske sveučilišne bolnice.

Sva navedena oprema bit će isporučena domovima zdravlja od 15. do 22. svibnja, dodaje se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ambasador Japana Kinefuchi i ministar Nešić uručili 37 vozila policijskim agencijama BiH (VIDEO)

Predsjedavajući OSCE-a Osmani uručio dva vozila BH Centru za uklanjanje mina (VIDEO)

Donacija Hemofarma - Podrška za još 15 zdravstvenih ustanova u BiH

Promo

Tesla održao svoju prvu veliku poslovnu konferenciju na Jahorini

Najava - Savjetovanja o primjeni zakona sa sudskom praksom

Započela prva Autodesk konferencija u Mostaru