Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 15:07 |

Enes ef. Ljevaković: Obaveza zekata i sadekatul-fitra imovinski ibadet

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) -  Džuma-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je predvodio zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković. 

U hutbi  Ljevaković je govorio o obavezi zahvalnosti na blagodati imetka izvršavanjem obaveza zekata i sadekatul-fitra, koje se u islamskom učenju označavaju kao imovinski ibadet (dužnost).

Ljevaković je kazao da je "ovo je četvrta džuma u mubarek mjesecu ramazanu, mjesecu Allahove milosti i oprosta, mjesecu Kur'ana, posta, odricanja i strpljivosti, mjesecu najintenzivnije borbe protiv vlastitih slabosti, strasti i poriva, samoobračuna i preispitivanja, mjesecu solidarnosti i saosjećanja sa slabima, nemoćnima i gladnima, mjesecu promicanja porodičnih vrijednosti i brige za zajednicu".

- Blagoslovljeno ramazansko vrijeme nudi nam brojne mogućnosti i prilike da zaslužimo Njegovu milost i oprost. Ovo je najodbranije vrijeme za natjecanje u dobru, na koje nas Gospodar svjetova poziva u više kur'anskih ajeta. Na ovim bezbrojnim Božijim blagodatima iskreni vjernici i vjernice zahvaljuju srcem, riječima i djelima. Ova zahvalnost se prije svega ostvaruje ustrajnim izvršavanjem temeljnih islamskih dužnosti. Mjesec ramazan je vremenski okvir za izvršavanje svih ovih temeljnih dužnosti izuzev obreda hadža - kazao je Ljevaković.

U današnjoj hutbi govorio  o obavezi zahvalnosti na blagodati imetka izvršavanjem obaveza zekata i sadekatul-fitra, koje se u islamskom učenju označavaju kao imovinski ibadet. 

- Naša je praksa da se obaveza izdvajanja zekata izvršava u ramazanu, što je svakako najbolje vrijeme za to, jer se farzovi izvršeni u ramazanu višestruko vrednuju, kako se navodi u hadisu, a obaveza sadekatul-fitra izvršava se isključivo tokom mjeseca ramazana, odnosno prije klanjanja Bajram-namaza -  kazao je Ljevaković.

Naveo je da je zekat  jedan je od uvjeta kojima se iskazuje i potvrđuje pripadnost islamu i muslimanskoj zajednici. 

- Glavni smisao ustanove zekata jeste iskazivanje zahvalnosti Stvoritelju na blagodati imetka putem izdvajanja zekata na određene vrste imovine. Ibadetom zekata duša se čisti od pokuđenih osobina škrtosti, sebičnosti i pohlepe za prolaznim dunjalučkim dobrima, a imovina se njime čisti, štiti i uvećava. Poslanik s.a.v.s. kaže: 'Kada izdvojiš zekat  iz svog imetka, štitiš ga i odstranjuješ iz njega ono što je, po tebe, zlo u njemu.' (El-Hakim) Zabilježeno je da je Muhammed  a.s. rekao: 'Zaštitite svoj imetak izdvajanjem zekata.' (Ebu Davud) - kazao je Ljevaković. 

S druge strane, u Kur’anu i sunnetu navodi se žestoko upozorenje onima koji ne izvršavaju ovu obavezu.

Zamjenik reisu-l-uleme u hutbi je kazao da je ibadet zekata podrazumijeva dvije obaveze,  jedna se odnosi na izdvajanje propisanog iznosa iz imovine koja dostiže iznos nisaba, a druga obaveza je da se ta imovina stavi na raspolaganje organiziranoj Zajednici muslimana, putem Bejtul-mala, čiji čelnici (ulul-emr) imaju obavezu da prikupljena sredstva raspodjele korisnicima definiranim jasnim kur’anskim tekstom, sukladno prioritetima Zajednice.

- Jasno je da vjernici imaju obavezu da svoj zekat predaju prikupljačima ovlaštenim od islamske vlasti,  jer, u protivnom, kur'anska obaveza i zapovijest o organiziranom prikupljanju i raspodjeli zekata ne bi bila izvršena - kazao je Ljevaković.

Na važnost i obaveznost prikupljanja zekata u Bejtul-mal ukazuje primjer prvog halife hazreti Ebu Bekra, koji je odbacio kvaziargumente i tvrdnje nekih pojedinaca, nakon smrti Allahovog Poslanika, a.s., da će se držati obaveze klanjanja namaza, ali ne i obaveze izdvajanja zekata u Bejtul-mal, jer je ta obaveza bila vezana za Poslanika, a.s., te da se, prema njihovim tvrdnjama, ne odnosi na halife poslije njega. 

- Izdvajajući zekat i sadekatul-fitr u Bejtul-mal, vjernici izvršavaju svoju obavezu potvrđujući time odanost vjeri i Zajednici, a nadležni organi Islamske zajednice  preuzimaju odgovornost za raspodjelu prikupljenih sredstava na način kako je to Kur’an časni definirao. Nadamo se da će vjernici i ove godine, kao što su to činili prethodnih godina, izvršiti svoje imovinske ibadete na propisani način, moleći Allaha, dž.š., da ih nagradi Svojom neizmjernom nagradom - kazao je Ljevaković u hutbi, prenosi Mina.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U bombaškom napadu u džamiji u Afganistanu ranjeno 15 osoba

Džuma-namazu u Aja Sofiji prisustvovalo 350.000 vjernika

U petak prvi džuma-namaza u Aja Sofiji nakon 86 godina

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana