Stranačke aktivnosti     | 15.05.2020. 15:24 |

Saopćenje za javnost SDBiH

FENA Saopćenje

 

Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine osuđuju održavanje najavljene mise za Bleiburg u Sarajevu, koja je planirana za subotu. Smatramo da predstavlja provokaciju i poniženje za sve antifašiste, patriote i građane Bosne i Hercegovine.

Misu, koja će biti održana u 12:15 sati, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova direktno će prenositi Radio-televizija Herceg-Bosne, čije je sjedište u Mostaru. Misu će prenositi Hrvatska državna radio-televizija, kao i Hrvatski katolički radio.

Nakon ohrabrujućih prošlogodišnjih vijesti o mogućoj potpunoj zabrani ustaškog okupljanja u Bleiburgu, kao rezultat višegodišnjih protesta antifašističkih udruženja svih zemalja regije, užasnula nas je vijest o planiranom održavanju mise za „žrtve Bleiburga“ u Sarajevu. Smatramo da je misa u Sarajevu za “žrtve” iz Bleiburga provokacija HNS-a BiH i Sabora Republike Hrvatske. To je isto kao kada bi američka Islamska zajednica održala tevhid za pilote aviona koji su srušili nebodere u New Yorku. Neka misu održe u Bleiburgu ili Zagrebu, a ne u Sarajevu!

Pozivamo sve građane da dignu svoj glas protiv revizije istorije i veličanja fašizma. Ovim putem pozdravljamo reakcije javnosti protiv održavanja mise.

Također, apelujemo na jedinstvo svih naroda BiH da zajedno osude one koji ovakvim činom izazivaju duhove tamne prošlosti i trasiraju put ka novim sukobima. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDBiH

Saopćenje za javnost Socijademokrata BiH

Saopćenje za javnost Socijaldemokrata BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!