Svijet     | 15.05.2020. 18:39 |

Vaučeri za restorane i kafiće za sva bečka domaćinstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Gradonačelnik Beča Michael Ludwig najavio je da će svim domaćinstvima u Beču biti dodijeljeni vaučeri za posjetu restoranima i kafićima kako bi podržali ugostiteljstvo.

Jednočlano domaćinstvo će dobiti vaučer u vrijednosti 25 eura, dok će višečlano domaćinstvo dobiti vaučer u vrijednosti 50 eura.

Od sredine juna do kraja septembra ove godine Bečlije će moći koristiti vaučere u restoranima i kafićima koje će bečke vlasti poslati poštom u svih 950.000 domaćinstava u gradu, a njima će moći naručiti hranu i bezalkoholna pića.

Na taj način Grad Beč želi pomoći ponovnom pokretanju restorana i kafića koji su bili dva mjeseca zatvoreni i koji očekuju pad prometa od 40 do 50 posto zbog krize. Bez obzira na socijalni status, jednočlana domaćinstva dobit će vaučer u vrijednosti 25 eura, a domaćinstva s više članova dobit će vaučer u vrijednosti 50 eura.

Gradske vlasti će za ovu mjeru izdvojiti 40 miliona eura.

- Naša mnogo hvaljena bečka gastronomska scena uključuje 6.500 ugostiteljskih kompanija koje osiguravaju oko 60.000 radnih mjesta u Beču i ostvaruju promet od 1,4 milijarde eura. Posjetite objekte, iskoristite vaučere i na taj način pomozite bečkim ugostiteljima da prebrode krizu - pozvao je Michael Ludwig svoje sugrađane.

Vaučeri za građane već su dobro uspostavljena praksa u glavnom gradu Austrije. Krajem marta oko 300.000 Bečlija starijih od 65 godina dobilo je vaučere za taksi u vrijednosti 50 eura. Time su željeli dodatno zaštititi ovu najugroženiju grupu građana od koronavirusne, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo