Bosna i Hercegovina     | 17.05.2020. 09:39 |

Ambasadorica Uebber: BiH u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba znatno napredovala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovni Margret Uebber je povodom 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije poručila je da je BiH u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba znatno napredovala.

Istakla je da je prošlogodišnja Parada ponosa u Sarajevu za nju lično bio doista uzbudljiv doživljaj.

- Mirni tok manifestacije i veliki broj posjetilaca bili su uspjeh ne samo za organizatore nego i za prava LGBTI osoba. Ova manifestacija pokazuje pak i to da je potrebna politička volja kako bi se postigao napredak u ravnopravnosti - kazala je.

Nažalost, smatra da se iznova vidi da su LGBTI osobe i danas još izložene nepravdi, diskriminaciji i ponekad čak i fizičkim napadima.

- Moramo dakle i dalje da se zauzimamo za prava LGBTI osoba, prava koja neće biti zajamčena samo na papiru, nego i u svakodnevnom životu tih ljudi. Prvi korak u tom pravcu moglo bi na primjer biti prihvatanje opsežnog akcionog plana za prava LGBTI osoba - kazala je te dodala da su poštivanje i zaštita ljudskih prava temelji vanjske politike Savezne Republike Njemačke.

Zaključila je da će se i dalje zauzimati za zaštitu prava LGBTI osoba i biti protiv diskriminacije, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Specijalni izaslanik i veleposlanica Njemačke posjetili Brčko

Džaferović i Uebber o EU putu BiH i godišnjici genocida u Srebrenici

Njemačka će se boriti za evropski put BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo