Bosna i Hercegovina     | 18.05.2020. 13:35 |

ESAP BiH 2030+: Zajedno do boljeg okoliša/životne sredine BiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - U Bosni i Hercegovini počela je realizacija projekta izrade Strategije i Akcionog plana zaštite okoliša/životne sredine BiH za period do 2030. i dalje (ESAP BiH 2030+).

 ESAP BiH 2030+ predstavlja strateški dokument u kojem će biti utvrđeni ciljevi politika zaštite okoliša u BiH i najvažnije aktivnosti do 2032. godine i dalje.

Očekuje se da će taj dokument poboljšati politike u oblasti okoliša/životne sredine u državi i olakšati usklađivanje propisa sa pravnom stečevinom EU u ovoj oblasti na različitim nivoima vlasti – BiH, FBiH, RS i Brčko distrikta BiH (BDBiH). 

Cjelokupni dokument ESAP-a će sadržavati četiri akciona plana, po jedan za svaki nivo vlasti (BiH, FBiH, RS i BD BiH), te sedam EU oblasti okoliša/životne sredine: voda, otpad, biodiverzitet, kvalitet zraka, klimatske promjene i energetika, sigurnost hemikalija i buka, upravljanje resursima i upravljanje pitanjima okoliša/životne sredine.

 Priprema ESAP-a BiH 2030+ je povjerena Štokholmskom institutu za okoliš/životnu sredinu (SEI), koji će nadležnim organima isporučiti ključni instrument za ostvarivanje održivosti u oblasti okoliša/životne sredine i unapređenje zdravlja i dobrobiti sadašnjih i budućih generacija građana u cijeloj zemlji, saopćeno je iz tog švedskog instituta.

Finansijsku podršku realizaciji projekta pruža Ambasada Kraljevine Švedske u BiH.

Na dugoročnoj osnovi, projekat će unaprijediti okoliš/životnu sredinu u BiH kao i napredak u procesu približavanja BiH članstvu u EU.

Prema navodima iz Izvještaja UN-a iz 2018., BiH se, uprkos napretku još suočava sa ozbiljnim izazovima u oblasti okoliša/životne sredine.

To su, između ostalih, zagađenost zraka, problemi u upravljanju otpadom i pročišćavanju otpadnih voda, krčenje šuma, zabrinutost u pogledu uticaja proizvodnje hidroenergije na vodne resurse i biološku raznolikost, te potreba za proglašavanjem više zaštićenih područja - što su sve pitanja čije će rješavanje biti obuhvaćeno ESAP-om BiH 2030+.

Projekt ESAP 2030+ trebao bi biti okončan u aprilu 2022. godine.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom