Bosna i Hercegovina     | 18.05.2020. 16:40 |

Operativna grupa USK insistira na što skorijem zatvaranju centra Bira

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 18. maja (FENA) - Članovi Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem sastanku usvojili su nekoliko zaključaka, među kojima se izdvajaju zahtjevi za što skorije zatvaranje privremenog prihvatnog centra Bira u središtu Bihaća, te izmještanje maloljetnih osoba bez pratnje u prihvatne centre s adekvatnijim uvjetima van tog kantona.

„Centar Bira u Bihaću mora biti zatvoren, s obzirom da je određena i prilagođena lokacija za kamp van naseljenog područja. Od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) traži se osiguravanje svih uvjeta u kampu na lokalitetu Lipa za prihvat preostalih migranata iz centra Bira“, jedan je od današnjih zaključaka Opretivne grupe za situaciju s migrantima u USK.

Istaknuto je i kako bi Gradska uprava Bihać morala što prije ispuniti preuzete obaveze na lokaciji Lipa, odnosno u najkraćem vremenskom periodu osigurati nesmetano snabdijevanje vodom, te završiti sigurnosnu ogradu i kapiju.

Ponovljen je i apel nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnim organizacijama da se  maloljetnim osobama bez pratnje u Biri, moraju osigurati adekvatniji životni uvjeti.

„Zahtijevamo prvenstveno od UNICEF-a, ali i svih nadležnih da se ova djeca izmjeste u kampove van Unsko-sanskog kantona, s obzirom da ovdje nemaju potreban smještaj i prilagođene životne uvjete. Nadamo se da će ova djeca biti izmještena iz Bire do 21. maja, inače će neko morati preuzeti odgovornost za njih po konačnom zatvaranju Bire“, stav je članova Kantonalne operativne grupe.

Pažnja je usmjerena i na kontrolu sigurnosne, kao i zdravstveno - epidemiološke situacije, tako da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) nastaviti strogu kontrolu kretanja svih ilegalnih migranata u ovom dijelu BiH.

Titulari vlasništva nekadašnjih proizvodnih hala i nedovršenih objekata moraju u roku od 72 sata poduzeti mjere fizičke zaštite, kako bi se migrantima onemogućilo zadržavanje i boravak u takvim objektima.

Također, od Općinskog vijeća Velike Kladuše zatražena je saradnja, odnosno formiranje koordinacionog tijela i određivanje lokacije s preduvjetima za formiranje tranzicionog kampa, u koji bi se izmjestili migranti iz Mirala i napuštenih objekata.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana