Bosna i Hercegovina     | 19.05.2020. 12:51 |

Čerkez: U FBiH epidemiološka situacija stabilna (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 19. maja (FENA) – U Federaciji Bosne i Hercegovine tokom protekla 24 sata testirano je 900 osoba, o kojih je bilo pet pozitivnih na koronavirus (Covid-19), a radi se o slučajevima registriranim u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez ocijenio je danas u sklopu redovnog online obraćanja kako je stanje u FBiH pod kontrolom i da je epidemiološka situacija stabilna, te da, generalno, možemo biti zadovoljni.

U međuvremenu je, kako je kazao, u bazu podataka uneseno 1.500 testova koji su negativni, tako da je dosada u FBiH ukupno testirano 30.712 osoba, od kojih je 1.009 bilo pozitivno.

Prema prezentiranim podacima, u FBiH je dosada oporavljeno 848 pacijenata, od kojih su 44 pacijenta oporavljena u posljednja 24 sata. Trenutno su u FBiH registrirana 124 pozitivna slučaja.

Također, u bolnicama na području FBiH hospitalizirano je 25 pozitivnih pacijenata, od koji nijedan nije na respiratoru, niti je životno ugrožen.

Čerkez je kazao kako je jutros održan sastanak na kojem su razmatrane aktuelne teme, uključujući i pitanje omogućavanja ulaska u BiH, odnosno otvaranja državne granice, a što će, najvjerovatnije, uslijediti početkom juna.

U tom kontekstu, razmatrane su i mjere koje će važiti prilikom ulaska u BiH uz različite opcije koje bi eventualno važile za sve one koji dolaze iz EU, ili će biti definirane različito po pojedinim zemljama, imajući u vidu aktuelnu situaciju s koronom u svakoj od zemalja.

Čerkez je najavio da će uslijediti još nekoliko sastanaka te da će se nakon toga izaći s konkretnim prijedlogom, a dotle ostaju na snazi mjere samoizolacije (do 30. maja).

Dodao je kako je Federalno ministarstvo zdravstva dalo saglasnost laboratorijama kliničkih centara, te Veterinarskom fakultetu kako bi se omogućilo testiranje na komercijalnoj osnovi za sve osobe koje radi putovanja u inozemstvo imaju potrebu za testiranjem na koronavirus.

Pogledajte http://www.fena/video/4485

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10LTzzq5uEUUSLvXCJNy77TnTEqJCWhAP?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo