Ekonomija     | 20.05.2020. 15:01 |

Ministarstvo privrede KS - Dopunski javni poziv za dodjelu sredstava firmama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20.maja (FENA) – Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, a na osnovu odluke Vlade Kantona Sarajevo objavilo je Dopunski javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaće za mjesec mart 2020. godine.

Kako navode, ovim pozivom pozvani su svi oni privredni subjekti, kojima je zabranjena djelatnost od nadležnih organa, a koji nisu obuhvaćeni ranijim javnim pozivima, da podnesu zahtjev za isplatu dijela plaće za mjesec mart 2020. godine.

Objavom ovog Dopunskog javnog poziva izvršeno je kompletiranje svih djelatnosti zabranjenih naredbama nadležnih organa, čime je osigurana mogućnost da svi privredni subjekti kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti mogu ostvariti pravo na dodjelu budžetskih sredstava za navedenu namjenu.

Kada je u pitanju isplata dijela plaće za mjesec april i maj 2020. godine, ističu da je ovo sufinansiranje privrednih subjekata, kao jedna od mjera ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica, propisana Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo koji je stupio na snagu dana 15.maja.

S tim u vezi, ovim zakonom propisano je da Vlada Kantona Sarajevo donosi Program kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom (COVID-19).

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je prijedlog tog programa, a sredstva za tu namjenu planirana su u Budžetu Kantona Sarajevo za 2020. godinu. Konkretno, izvor finansiranja tog programa bit će kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji će u narednom periodu biti realizovan.

Pored navedenog, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je pripremilo Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata-obrta za 2020., saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana