Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 18:46 |

Dodik - Čović: Nastavak saradnje SNSD-a i HDZ-a na svim razinama vlasti

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Na stastaku predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a i predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića, u Istočnom Sarajevo, bilo je govora o zastoju u raspodjeli novaca od kredita MMF-a, izboru CIK-a, migrantskoj krizi, pandemiji koronavirusa i ostalim pitanjima.  

Na pres-konferenciji nakon sastanka Milorad Dodik kazao je da treba podržati dogovor raspodjele  sredstava MMF-a u odnosu 38 posto za Republiku Srpsku, 62 posto za Federaciji BiH, te da oba entiteta po pola procenta upute Brčko Distriktu.

- Što se tiče federalnog nivoa dogovoreno je da od pripadajućih sredstava 50 posto ide na federalne račune, a da se 50 posto dijeli kantonima po kriterijima u samoj Federaciji. Sad imao zastoje koji govore da se ta odluka očigledno ne poštuje, u djelu ne prihvatanja da se to utvrdi kaja je obaveza samih federalnih vlasti da se sredstva podijele kantonima. Zato su sredstva blokirana. Konstatovali smo da je, imajući u vidu da su ovdje bili i Vjekoslav Bevanda i Zoran Tegeltija, da se sve procedure u aranžamanima s MMF-om ispoštuju i da guverner Centralne banke nema ni jednog razloga da sredstva ne podijeli kako je to i predviđeno u pismu namjera,  kojeg su osvojili svi nivoi vlasti - kazao je Dodik.  

Smatra da je to nepotrebno i da usložanjava i bitno opterećuje odnose u BiH, te da BiH gubi kredibiltet, jer smo ta sredstva tražili hitno, a sada više od mjesec stoje blokirana.

- Kosntatvali smo da postoje svi neophodi papri i uslovi da guverner Centralne banke izvrši raspodjelu sredstava kako je to navedeno i mi ga javno pozivamo da to učini - kazao je Dodik. 

Naveo je da je razgovarano i o nekim odnosima koji su vezani za rad u Parlamentu, odnosno Parlametarnoj skupštini BiH, "imajući u vidu da to nije kaslični parlament već da je baziran isključivo na nekim predstavničko - delegatskim prnicipima".

Lider SNSD-a naveo je da je ragvorano i o zloupotrebama  vezanim za Centralnu izbornu komisiju BiH.

- Postoje sredstva  koja se mogu odobriti iz privremenog aranžmana za održavanje lokalnih izbora, ali je ovdje problem nezakonto izabrana CIK. Nije poštovano nekoliko važnih stvari koje predviđa zakon, prije svega konkurs za članove CIK. Nije poštovana situacija da se biraju oni koji nisu politički angažovani. Mi želimo da se izbori održe u legalnoj i legitimnoj atmosferi, to savkako nije atmosfera u kojoj imate nelegitiman izbor CIKBiH - kazao je Dodik. 

Vjeruje da će sud poništiti izbor CIK-a, da bi se mogli stvoriti uslovi za odbravanje sredstava za održavanje izbora. 

Naveo da je razgovarano i o međusobnoj saradnji s HDZ-om na drugim nivoima, kazavši da u  okviru Vijeća ministara BiH postoji dobra saradnja. Dodik je Čovića upoznao i o ranijem sastanku liderom SDA Bakirom Izetbegovićem s kojim je razgovarao o mogućem radu Vijeća ministara i Parlametnrane skupštine BiH.

- U okvcru toga smatramo da je neophodno da se vrše i obezbjede imenovanja za funkcije u SIPI, RAK-u i drugim institcijama. S Izetbegovićem sam dogovrio da se debrlokiraju ta imenivanja - kazao je Dodik. 

Što se tiče odnosa u Kantonu 10, Dodik je izjavio da SNSD ostaje u političkom savezu s HDZ-om, "bez obzira na određene turbulencije".  

- Naravno, govorili smo i o pandemiji. U tom smisli su smo se složili da je neophodno da BiH otvori granice, kako se te čini u regionu, imajući u vidu ekonomske i turističke potrebe. Danas smo se složili da takav zahtjev uputimao Vijeću ministara BiH - kazao je Dodik.

Lidera HDZ-a, Dodik je upoznao o nedvanoj raspravi vođenoj u Predsjedništvu BiH o ilegalnom ulasku migranata.

- Na tom sastanku ministar sigurnosti Fahrudin Radončić nas je obavijestio da je 3.000 migranata iz Pakistana, ušlo u BiH na bazi lažnih viza koje je dao amabasador BiH u Pakistanu. To je veoma teška tvrdnja u činjenici da postoji mogućnost da neko zloupotrebljava poiziciju ambasadora. Neophodno je učiniti istragu u tom pogledu. Očekujem da Tužilaštvo BiH brzo izađe  u javnost i potvrdi da li je to tačno. U RS nećemo otvarati nikakve kampove za migrante, jer ne želimo da budemo dio prevare. Mi u RS-u smo bazulsovno za deportaciju svih migranata iz BiH - naveo je.  

Predjedavajući Doma naroda BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da se nastvalja suradnje dvije stranke na svim razinam vlasiti.

- Bojim da će u naredni  mjesec-dva paralelno s pandemijom i prilagođavanjem novim uvjetima, imati sve više problema kada je u pitanju izbjeglička populacija i tu moramo imati vrlo jasne stavove. Činjenica je da imamo mnogo stvari, pored ove informacije da 3.000 ljudi imamo sa laženim vizama, i puno drugih afera iz središta Sarajeva, od respiratora pa do svega što je urađeno u zadnjih pola godine, a bilo je istureno prema medijima. Nastoji se tražiti političkim spinovima, transformirati neki drugi problemi koji smo imali ovih dana. Mi se s tim nekako moramo iznijeti. Ono što sam danas u ragovoru s Izetbegovićem rekao je da se bojim da to koaliranje, ta pozicija na razini BiH, da je svaki dan slabija, odnosno da svaki dan treba biti bolja, i da ćemo morati pormijeniti navike, ako želimo bilo šta uraditi - kazao je Čović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Bećirović - Girgin: Jačat ćemo prijateljstvo i saradnju BiH i Republike Turske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo