Svijet     | 20.05.2020. 18:09 |

Rusija planira otvoriti generalni konzulat u Wuhanu

FENA Internet

PEKING,  20. maja (FENA) - Rusko ministarstvo vanjskih poslova  planira otvoriti generalni konzulat  u Wuhanu, prijestonici kineske pokrajine Hubei, izjavio je u srijedu ruski ambasador u Pekingu Andrej Denisov.

- Grad Wuhan poznat nam je već dugo vremena. Prije Wuhana, grad se zvao Hankou. Naša zemlja bila je prisutna u Hankou krajem 19. stoljeća, tu smo imali generalni konzulat - izjavio je ambasador na online brifingu.     

- Sada je rusko ministarstvo vanjskih poslova odlučilo da ponovo otvori generalni konzulat u Wuhanu. Nadamo se da ćemo, kada nam budžet to dopusti, obnoviti naše prisustvo u Wuhanu. Veoma sam zadovoljan što primjećujem da se život u pokrajini Hubei i u gradu Wuhanu vraća u normalu - navodi novinska agencija TASS izjavu Denisova.

Moskva i Peking dogovorili su se u septembru 2015. da otvore generalne konzulate u ruskim gradovima Vladivostoku i Kazanu i u kineskim gradovima Harbinu i Wuhanu. Rusija ima konzularni odjel u ambasadi u Pekingu, kao i generalne konzulate u Guangzhou, Harbinu, Šangaju, Šenijangu i Hong Kongu.

Krajem decembra 2019. godine kineski zvaničnici obavijestili su Svjetsku zdravstvenu organizaciju o izbijanju koronavirusa u gradu Wuhanu u centralnoj Kini. Otada su slučajevi koronavirusa prijavljeni u drugim zemljama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ukrajinski zvaničnici: U ruskom raketnom napadu na Dnjepropetrovsk osam poginulih, 21 osoba ranjena

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana