Bosna i Hercegovina     | 21.05.2020. 16:15 |

Džaferović: Građani BiH vijekovima nastoje očuvati tolerantni duh svoje zemlje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović povodom 21. maja - Svjetskog dana kulturne raznolikosti, dijaloga i razvoja, uputio je poruku javnosti i ukazao na značaj ovog datuma. 

Podsjetio da je prije gotovo dvije decenije Vijeće Evrope prihvatilo Deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, čiji je cilj pružiti podršku državama koje žele napraviti uvjete za otvoreni kulturni dijalog, a time i kvalitetniji suživot svojih građana. Godinu dana kasnije, Generalna skupština UNESCO-a, usvojila je Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, čiji je cilj pomoći državama da u vlastitim sredinama, poštujući i promovirajući kulturnu raznolikost, stvaraju uvjete za dijalog kultura i civilizacija u uvjetima globalizacije. 

- Za nas u Bosni i Hercegovini to su značajni datumi, jer su tokom cijele njene historije, građani Bosne i Hercegovine plaćali visoku cijenu braneći ideju kulturnog pluralizma i raznolikosti.  Bosanci i Hercegovci vijekovima nastoje očuvati i unaprijediti pluralistički karakter i tolerantni duh svoje zemlje. Nismo dozvolili da ideja kulturnog pluralizma ijednom bude poražena. Nismo dozvolili da opasne ideologije isključivosti nadvladaju progresivne ideologije inkluzije, integracije i pluralizma koje nastoje osloboditi ljudski potencijal. Stojimo čvrsto na strani onih koji vjeruju da je kulturni pluralizam dragocjeno naslijeđe čovječanstva. Želimo istrajati u zajedničkim naporima za izgradnjom tolerantne međunarodne zajednice u kojoj će raznolikost biti izvor našeg zajedničkog prosperiteta, istakao je u svojoj poruci predsjedavajući Džaferović. 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2014. godine, zajedno s tadašnjim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonom, naglasio je, pokrenulo inicijativu pod nazivom “Dijalog za budućnost”, usmjerenu na promociju suživota i raznolikosti u Bosni i Hercegovini.  

- Ovaj projekt, čiju smo drugu fazu uspješno zaključili u prethodnoj godini, osmišljen je da kreira prostor za dijalog, da promovira izgradnju povjerenja i uvažavanje različitosti, da podigne nivo svijesti, učešća i uticaja mladih u političkom dijalogu o pitanjima koja utiču na dalji razvoj naše zemlje, da promoviše ulogu obrazovanja kao pokretača veće društvene kohezije, i da istakne značaj i ulogu kulture u ostvarivanju zajedničkih ciljeva izgradnje mira i održivog razvoja. 

Historijsko iskustvo BiH nudi vrijedne lekcije za pronalaženje modela suživota i raznolikosti. Bez obzira na složene izazove s kojima se suočavamo, ostat ćemo posvećeni unapređenju međukulturalnog dijaloga i tolerancije kao stubova bosanskohercegovačke države i društva - zaključio je Džaferović u saopćenju iz Predsjedništva BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Cvijanović u Bakuu s predsjednikom Aliyevim razgovarala o globalnim političkim prilikama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo