Svijet     | 21.05.2020. 18:50 |

Sturgeon predstavila parlamentu "mapu puta" za ublažavanje mjera u Škotskoj

FENA Internet

EDINBOURGH, 21. maja FENA) - Škotska čelnica u četvrtak je predstavila „mapu puta“ za ublažavanje ograničenja koja imaju za cilj zaustaviti širenje koronavirusa u narednim mjesecima dok se istovrememno poštuju preporuke o društvenom distanciranju.

Premijerka  Nicola Sturgeon poručila je škotskim poslanicima da će restrikcije biti ublažene u trosedmičnim intervalima u zavisnosti od napretka u kontroli virusa. Ona je, međutim, dodala da prijedlozi „ne mogu biti uklesani u kamenu“.

Počevši od 28. maja, dva domaćinstva mogu se međusobno viđati u manjim grupama „u vanjskim prostorima“. To je više od onoga što je sada dopušteno u Engleskoj, gdje se samo pojedinci iz dva domaćinstva mogu sastajati napolju.

 Djuge planirane promjene u Škotskoj koje počinju iduće sedmice uključuju ponovno otvaranje vrtnih prodavnica i omogućavanje neobaveznih vanjskih aktivnosti kao što su golf i ribolov. Škole, ipak, neće biti ponovno otvorene do 1. augusta. Neke engleske škole mogle bi biti ponovo otvorene 1.juna, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Crikvenica: U Thalassotherapiu se vraćaju zaštitne maske

Papa Franjo kaznio kardinala Raymonda Burkea, konzervativnog visokog američkog svećenika

Škotski čelnik Yousaf uvjeren u osvarenje sna o nezavisnosti u narednoj deceniji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'